Hoe merk je het verschil tussen hooikoorts en corona?

Laatst bijgewerkt: januari 2021
123-man-hoesten-verkoudheid-ziek-11-17.jpg

nieuws De symptomen van een pollenallergie lopen deels gelijk met die van het coronavirus, wat voor verwarring en ongerustheid kan zorgen. Gelukkig zijn er ook belangrijke verschillen tussen de twee aandoeningen. Ondanks de misleidende benaming ‘hooikoorts’, leidt een pollenallergie bijvoorbeeld gewoonlijk niet tot koorts, in tegenstelling tot het coronavirus.

Met de komst van de lente, weten mensen met een pollenallergie maar al te goed dat ze niet enkel mooi weer kunnen verwachten. Meer dan 1 op de 10 Belgen heeft naar schatting last van allergische klachten bij blootstelling aan grote hoeveelheden rondzwevende stuifmeelkorrels in de lucht. Op dit moment zijn het vooral berken die voor problemen zorgen.

Andere symptomen

Veelvoorkomende klachten die de pollen veroorzaken zijn een verstopte neus, neusloop, jeuk in de neus en de ogen, niesbuien, rooddoorlopen ogen en een geïrriteerde keel die soms tot hoesten leidt. Die symptomen zijn gedeeltelijk dezelfde als bij het coronavirus. Dat kan leiden tot verwarring en angst, zowel bij de allergische persoon als bij mensen uit zijn of haar omgeving.

Maar je kunt wel degelijk het onderscheid maken tussen de twee aandoeningen. Want een pollenallergie leidt normaal niet tot koorts, terwijl dat een symptoom is dat heel vaak voorkomt bij mensen die besmet zijn met het covid-19-virus. Mensen met het virus lijden doorgaans ook aan een algemeen ziektegevoel, spierpijn en merken dikwijls een vermindering van hun geur- en smaakwaarneming. Het is ook zo dat bij een pollenallergie dezelfde soort klachten ieder jaar terugkomen, zodat je ze normaal goed kunt herkennen. 

Behandelen en vermijden

Experten adviseren mensen met een pollenallergie om zeker in deze tijden goed hun klachten te bestrijden met de nodige behandelingen. Het kan onder meer gaan om antihistaminica in tabletvorm of sprayvorm die de allergische reactie onderdrukken of om cortisonehoudende neussprays. 

Want veelvuldig niezen kan nu beangstigend zijn voor anderen, en die vrees kan ook terecht zijn. Sommige mensen zijn immers drager van het coronavirus zonder dat ze symptomen hebben. Als zij door hun allergie veelvuldig niezen en de neus snuiten, kunnen ze het virus verspreiden.

Op haar website geeft Sciensano, het federaal onderzoekscentrum voor de volksgezondheid, ook verschillende tips mee om allergische reacties zoveel mogelijk te vermijden. Het centrum raadt onder meer aan om een (zonne)bril te dragen, een douche te nemen voor het slapengaan, papieren zakdoeken te gebruiken en die weg te werpen na elk gebruik, de was niet buiten te hangen, autoramen dicht te houden en je neus te reinigen met fysiologisch water. Op de website www.airallergy.be kan je zelf de pollenconcentraties in ons land opvolgen.

Lees ook: Hooikoorts: ook allergisch voor groenten en fruit?

Bronnen:
www.gezondheidenwetenschap.be
www.vrt.be
www.sciensano.be


auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist

Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram