Een miskraam en buitenbaarmoederlijke zwangerschap is vaak een blijvend trauma

123_vrouw_verdriet_regen_2020.jpg

nieuws

Voor een studie spraken onderzoekers van Imperial College London en KU Leuven met 650 vrouwen, bij wie de zwangerschap in het eerste trimester afgebroken werd door een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Bijna een derde leed aan post-traumatische stress, een vierde had angstgevoelens en één op tien kreeg een depressie. Negen maanden later polsten de onderzoekers opnieuw naar de gezondheid van de vrouwen. Nog steeds had 18% post-traumatische stress, 17% angstgevoelens en 6% een depressie. De wetenschappers benadrukken dat de dames die deelnamen aan dit onderzoek vaak zelf al voelden dat ze de gebeurtenis nog niet goed verwerkt hadden. Vermoedelijk lijden heel veel vrouwen in stilte, en liggen de aantallen dus nog veel hoger.
Post-traumatische stress
Dr Jessica Farren wil het onderwerp nog meer bespreekbaar maken. “Post-traumatische stress kan een toxic effect hebben op alle facetten van je leven, en zo onder andere je werk en relaties negatief beïnvloeden. Vrouwen moeten openlijk hulp kunnen vragen om zo de gebeurtenis beter te kunnen verwerken.” Zaken die kunnen wijzen op post-traumatische stress zijn flashbacks en nachtmerries waarin de negatieve ervaring en de bijhorende gevoelens plots weer opduiken. Of per se het onderwerp willen vermijden. 
Specifieke behandeling
“Voor veel vrouwen die een miskraam kregen, zal dat de meest traumatische ervaring uit hun leven zijn”, vult Professor Tom Bourne aan. “Dit onderzoek bewijst dat een betere zorgverlening en opvolging nodig is om de psychologische impact te minimaliseren. Recente inspanningen om mensen aan te moedigen om openlijker te praten over dit veelvoorkomende onderwerp zijn een stap in de goede richting, maar vrouwen met significante posttraumatische stresssymptomen hebben toch een specifieke behandeling nodig om volledig te herstellen. Misschien moeten we vrouwen na een vroeg zwangerschapsverlies screenen, zodat we diegenen die de meeste hulp nodig hebben, kunnen bijstaan.”

Bronnen:
https://www.imperial.ac.uk
https://www.ajog.org


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram