Moeten we chilipepers eten om langer te leven?

Laatst bijgewerkt: januari 2020
123-HD-chilipeper-04-18.jpg

nieuws

Uit een grootschalig Italiaans onderzoek waaraan 22.811 mannen en vrouwen deelnamen, blijkt dat dat wie vaak chilipepers in z’n menu verwerkt langer leeft. Eerder kwamen Chinese én Amerikaanse wetenschappers al tot hetzelfde besluit.

Bij de start van de Milosanistudie, een dikke acht jaar geleden, werden de deelnemers opgedeeld in vier groepen naargelang het aantal chilipepers dat ze wekelijks aten. Ondertussen zijn 1.236 van hen overleden, en zo konden de onderzoekers kijken of er een link is tussen de sterftecijfers en de hoeveelheid chilipepers in het menu. En ja hoor, statische analyse heeft aangetoond dat wie minstens vier keer per week chilipepers eet 34 procent minder kans heeft om te overlijden aan hart- en vaatziekten, en 61 procent minder kans heeft om te bezwijken aan een beroerte. 

In een tweede fase zochten de onderzoekers naar verklaringen voor ‘het chilipeper-effect’, maar helaas konden ze geen constante noteren. Chinese én Amerikaanse onderzoekers ontdekten trouwens eerder al een verband tussen chilipepers en lagere sterftecijfers, maar ook zij moesten het antwoord op de waarom-vraag schuldig blijven. Hoe dan ook is het onwaarschijnlijk dat één voedingsmiddel zo’n impact heeft, daar zijn alle kenners het over eens. Mogelijks kiezen mensen die graag chilipepers eten in het algemeen voor een gezonder en gevarieerder dieet. Eentje dat rijk is aan groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en noten en zaden. Van zo’n voedingspatroon is wel al bewezen dat het de kans op hart- en vaatziekten verkleint. 

Bron:
https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/zijn-chilipepers-de-sleutel-tot-een-lang-leven


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram