Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Slapen met sokken, is dat eigenlijk een goed idee?

Laatst bijgewerkt: januari 2020
unsplash_kous_sok_2019.jpg

nieuws

De situatie: koude voeten. De ene volkswijsheid zegt dat slapen met sokken in dat geval een uitstekend idee is, de andere waarschuwt dat er dan onvoldoende lichaamswarmte weg kan en het een slecht idee is. Het antwoord ligt ergens in het midden. Dat verduidelijkt slaapexpert Johan Verbraecken, verbonden aan het UZA.

Volgens Johan Verbraecken hangt het er van af in welk seizoen je kousen aantrekt om onder de lakens te liggen. “Ons lichaam geeft warme af via onze ledematen, dus via de voeten. Die regulatie gebeurt automatisch en hebben we nodig om makkelijker in slaap te vallen. Let wel: het gaat om heel subtiele temperatuursveranderingen.” De expert geeft een voetbadje in de zomer als voorbeeld om warmte optimaal kwijt te geraken. “De bloedvaten gaan open en geven warmte af.”

In de winter is het een ander verhaal. “Dan zijn onze bloedvaten samengetrokken en kan de warmte nergens heen. Sokken leiden ertoe dat je huid voldoende opwarmt en wél warmte kan afgeven.” Kousen aantrekken voor het slapengaan dan maar? “Het is vooral handig aan het begin van de nacht, want dan is de afkoeling het grootst. Het is misschien fris in de kamer en fris onder de lakens. Kousen stimuleren de opwarming en dus de doorbloeding. Eenmaal in slaap zijn ze eigenlijk niet zo nuttig meer, maar het kan ook geen kwaad. Je hoeft geen wekker te zetten om je kousen weer uit te trekken, maar doe ze wel uit als je ’s nachts wakker wordt met zwetende voeten.”

Een tip van de specialist: kies niet voor te warme sokken, maar standaard, dunnere kousen in stof zoals katoen. Die laat makkelijk warmte door. Mijd exemplaren die te veel spannen, want dan creëer je druk, die het inslapen ook kan bemoeilijken.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200107_04795598


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram