Wat is veilig speelgoed?

Laatst bijgewerkt: November 2006 | 5 reacties
speelgoed-karretje.jpg

tips Let er goed op of het speelgoed wel geschikt en veilig is voor de leeftijd van het kind. Kinderen jonger dan drie jaar vormen een kwetsbare groep. Let dus extra goed op.
Let op de waarschuwing: Niet geschikt voor kinderen beneden drie jaar. De leeftijd van het kind is bepalend voor de grootte van het speelgoed. Kleine stukken speelgoed en losse onderdeeltjes zijn voor baby's en peuters ronduit gevaarlijk, ze stoppen immers alles in hun mond.
Koop geen speelgoed, bestemd voor kinderen beneden de drie jaar, dat touwtjes, koordjes of daarmee vergelijkbaar materiaal heeft en waarvan de voor het kind bereikbare uiteinden langer dan 22 cm zijn (een kind kan zich daaraan ophangen). Laat jonge kinderen niet alleen met (onopgeblazen) ballonnen spelen in verband met verstikkingsgevaar.
Koop goed afgewerkt speelgoed: scherpe randen, hoeken en punten aan speelgoed zijn taboe. Controleer of de vingertjes niet beklemd kunnen raken.
Houten speelgoed mag niet splinteren, beukehout is wat dat betreft beter dan vurehout. Houten speelgoed mag niet gespijkerd zijn. Geschroefd mag wel, mits de schroef verzonken is. Gelijmd is het veiligst.
Plastic mag niet breken. Na een breuk zijn de randen vaak vlijmscherp.

Aanbevolen voor kinderen tot een half jaar: Onbreekbaar speelgoed, wasbaar speelgoed, piepspeelgoed, hangend speelgoed, mobiles, rammelaars, bijtringen, muziekdoosjes. Het moet alleszins te groot zijn om in zijn geheel in het babymondje te laten verdwijnen.

Speelgoed voor 1 - 2 jaar: Emmers, schepjes, houten trekbeesten, blokken, houten puzzels, karren, grote auto’s, ballen, trommel, knuffelbeesten of -poppen, badspeelgoed, insteekkistje, bekertjes om te stapelen, liedjesboek, prentenboekjes, hobbelpaard, loopfiets, Duplo. Geen knikkers, speelgoed dat in kleine onderdelen uit elkaar kan worden gehaald, scherpe dingen, mondfluitjes, zit- en rijspeelgoed waarmee het kind makkelijk omvalt...

Speelgoed voor 3 - 4 jaar: Simpel constructiemateriaal, puzzelplankjes, spelletjes (memory, domino), prentenboeken, driewielers, kruiwagens, vingerpoppen, dokterspulletjes, hijskraan, eenvoudige houten trein met spoorrails, boerderijfiguren, kleurboek, schaartjes met ronde punten, WASCO, speelklei, vingerverf, schoolbord, verkleedspullen, telraam. Geen puntige en scherpe voorwerpen, Speelgoed dat harde geluiden maakt, Speelgoed dat in de keel kan schieten.

Speelgoed voor 5 - 6 jaar: Constructiemateriaal, kneedpasta’s, viltstiften, verf- en tekenmateriaal, tuinspeelgoed, kleine fietsjes, trapauto’s, kiepauto’s, knikkers, springtouw, poppenkast, poppenhuis, tenten. Geen schiettuig, dingen die scherp of puntig zijn.

Speelgoed voor 7 jaar en ouder: Rolschaatsen, skates, stepjes vliegers, Barbie-poppen, muziekinstrumenten, puzzels, constructiemateriaal en modelbouwdozen, fiets, borduur-, brei- en naaidozen, gezelschapsspelletjes, computerspelletjes en elektrisch speelgoed dat werkt op een transformator.

Wat is veilig speelgoed?

speelgoed-blokken.jpg
Tot 1 jaar
Het speelgoed moet:
- onbreekbaar zijn;
- wasbaar zijn;
- zonder scherpe delen zijn;
- groot genoeg zijn zodat de baby het niet in de mond, neus, enz. kan stoppen.

Ongeschikt is:
* te klein speelgoed (zoals kralen en knikkers)
* speelgoed met langwerpige, uitstekende delen
* dingen die moeilijk schoon te maken zijn
* knuffelbeesten met lange haren
* speelgoed dat heel veel lawaai maakt
* speelgoed met lintjes en touwtjes
* speelgoed waarvan de inhoud kan vrijkomen (zoals beesten die gemakkelijk kunnen worden opengepeuterd of opengebeten, waardoor plastic balletjes of stukjes schuimrubber naar buiten komen).
* speelgoed waar kleine dingetjes afgepulkt kunnen worden (knoopjes, oogjes, kraaltjes, enz.).

Leeftijd 1 en 2 jaar
Het speelgoed moet
- stevig zijn;
- zonder scherpe randen, hoeken of punten zijn;
- zonder te kleine attributen zijn.

Ongeschikt zijn:
* knikkers
* speelgoed dat in kleine onderdelen uit elkaar kan worden gehaald
* scherpe dingen
* mondfluitjes
* zit- en rijspeelgoed waarmee het kind gemakkelijk omvalt
* speelgoed dat gemakkelijk in de keel schiet (zoals fluitjes, ballonnen en plastic figuurtjes die je op het raam kunt plakken)
* speelgoed dat harde geluiden maakt.

Leeftijd 3 en 4 jaar
Het speelgoed moet:
- zonder scherpe kanten of punten zijn;
- groot genoeg zijn of zonder kleine deeltjes die in de keel kunnen schieten.
- de fantasie prikkelen

Ongeschikt zijn:
* puntige en scherpe voorwerpen
* speelgoed dat harde geluiden maakt
* speelgoed dat in de keel kan schieten.

Controleer altijd of het speelgoed dat je koopt geschikt is voor de leeftijd die je kindje heeft. Een kindje van twee zal weinig plezier beleven aan speelgoed dat bedoeld is voor kinderen van zes jaar. Bovendien kan speelgoed voor oudere kinderen onveilig zijn voor de kleintjes.
Het verplichte CE-merk (Conformité Européenne) op speelgoed is geen keurmerk. Met dit logo verklaart de fabrikant van het speelgoed dat het is gemaakt volgens de Europese veiligheidsnormen. Let op: het keurmerk zegt dus niets over de kwaliteit van het speelgoed, alleen over de veiligheid . Naast het CE-keurmerk moet worden vermeld, als dat van toepassing is, dat het speelgoed niet geschikt is voor kinderen onder de drie jaar (36 maanden). Deze melding hoort op een duidelijke plek en onuitwisbaar aanwezig te zijn. Datzelfde geldt voor de melding op bepaald speelgoed dat dit niet zonder ouderlijke toezicht mag worden gebruikt.

bron: www.veiligheid.nl
verschenen op : 03/09/2000 , bijgewerkt op 22/11/2006

5 reacties

veilig speelgoed

door Ana, 28 December 2012 om 11:43

@ emanu124 : Rebeurk...;)@ cleanettte : je conimrfe ils sont trop choux tes gamins (je suis sur leur griboulli en ce moment :)).Je t'approuve entie8rement sur la chirurgie re9paratrice (e0 plus d'un titre, j'en parlerais un jour)@ pivoine : e7a donne envie hein ? ;)@ missbrownie : mais oui il va l'avoir son bac fingers in the nose meame.@acgs : la loi des se9ries je te dit.

site

door lotte, 15 November 2006 om 10:52

dit is een goede site voor folders te maken en gewoon om informatie te vinden voor als je niet weet wat veilig speeelgoed is groetjes..

veilig speelgoed

door redactie, 5 December 2005 om 16:10

Een gelijkaardige gezondheidstip was reeds verstuurd op 30 september: Wat is veilig speelgoed?

veilig speelgoed

door lutvanbraeckel@pandora.be, 5 December 2005 om 11:03

Wat jammer dat zulke goede informatie niet enkele weken eerder is verstuurd, toen de sint en zijn helpers nog op pad moesten om allerlei speelgoed uit te kiezen...!

bekijk alle 5 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub