Sportdrankjes, energierepen en gels beschadigen tanden sporters

nieuws

Sportdrankjes, energierepen en gels zorgen ervoor dat sporters slechtere tanden hebben dan hebben dan gewone mensen. In het eten en drinken dat ze nuttigen zit zo veel suiker en zuur, dat hun tanden hierdoor worden aangetast, zo blijkt uit onderzoek Brits onderzoek. 

Onderzoekers van de University College in Londen bestudeerden het gebit van diverse soorten topsporters met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar. Bijna 50 procent van de 352 onderzochte sporters, had last van tandbederf. Andere problemen waren ontstoken tandvlees en diverse mondklachten.

Nochtans bleek dat de meerderheid (94%) van de atleten twee keer per dag zijn tanden poetst en 40% de afgelopen zes maanden op controle ging bij de tandarts. Tachtig procent gebruikt geregeld sportvoeding en 28% consumeert ook daarbuiten veel suiker, bijv. om energie op te doen na een training.

De onderzoekers besluiten dat de voedingsgewoonten en vooral de energierepen, gels en sportdranken, een aanslag vormen op het gebit van sporters en lopers in het bijzonder. Het probleem is dat het heel zure producten zijn, dat de pH-waarde ervan zeer laag is. Vooral wanneer die dranken verspreid over de dag worden gedronken, raakt de zuurtegraad in de mond niet hersteld. Bovendien zijn deze producten kleverig en blijven aan de tanden plakken, waardoor sneller gaatjes ontstaan. Ook ademen veel sporters door de mond, waardoor het mondslijmvlies wat uitdroogt en voedingsresten en suiker minder vlot weggespoeld worden. Tandartsen raden aan om meteen na het gebruiken van een gel of sportdrank water te drinken.

Een ander probleem zijn de harde en taaie sportrepen: hard voedsel verhoogt het risico op schade aan de vullingen en kronen. Voldoende kauwen helpt, of zachtere energierijke producten uitkiezen, zoals rozijnen en bananen.
Tot slot trekken sommige lopers verpakkingen, van gels bijvoorbeeld, open met hun tanden: een zeer slecht idee, want tanden kunnen op die manier afbreken.

Bronnen:
bjsm.bmj.com/content/49/1/14
www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/waarom-hebben-lopers-vaker-een-slecht-gebit


Laatst bijgewerkt: maart 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram