Bewaarwijzer voor voedingsmiddelen

Laatst bijgewerkt: oktober 2015
123-voeding-vitamD-vlees-ei-kaas-170_10.jpg

dossier


Voor geopende producten en producten zonder houdbaarheidsdatum geeft de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum richtlijnen voor de houdbaarheid.

 

product                       in de koelkast (4-7 ºC)    in de diepvries (-18 ºC)

vlees en kip                  

rauw rundvlees                      2 dagen                            6-12 maanden

rauw varkensvlees                 2 dagen                            4 maanden

rauwe kip                             2 dagen                            9 maanden

rauw gehakt,

hamburgers...                       1 dag                                2-3 maanden

gebakken en

gebraden vlees                      3-4 dagen                         3 maanden

resten barbecue                    niet bewaren!       

vleeswaren                    

cervelaatworst,

bacon, ontbijtspek,

gezouten vleeswaren                1 week                        1-3 maanden

gekookte vleeswaren                4 dagen                       3 maanden

ham, kipfilet                             4 dagen                       3 maanden

rosbief                                     2 dagen                       3 maanden

filet américain                          1 dag    

vis                     

kabeljauw, schol,

tonijn (magere vis)                     1-2 dagen                      6 maanden

zalm,

makreel (vette vis)                      1-2 dagen                     3 maanden

gerookte vis                               2 dagen                       3 maanden

zoute haring                              1-2 dagen                     3 maanden

gebakken vis                             2 dagen                        3 maanden

garnalen                                    1 dag                           3 maanden

mosselen                                  1 dag   

gekookte mosselen                    1-2 dagen                     3 maanden

zuivel                

melk,                                        3 dagen          

karnemelk, drinkyoghurt             4 dagen          

yoghurt, kwark                           4 dagen          

slagroom                                   3 dagen           

boter                                        1-2 weken                     1-2 maanden

margarine                                 4 weken                       1-2 maanden

stuk jonge kaas                         7 dagen                        2-4 maanden

oude kaas                                14 dagen                        2-4 maanden

plakken kaas                            3 dagen           

geraspte kaas                           3 dagen           

zachte kaas

(brie, camembert)                      4 dagen                         3 maanden

smeerkaas                               1 week 

rauwe eieren                             4 weken         

gekookt ei                                1 week 

groenten                       

gesneden groenten                     1 dag                          3 maanden

sla, andijvie, spinazie

(bladgroenten)                            2 dagen                       niet invriezen!

bonen, wortelen,

broccoli                                     3-5 dagen                    12 maanden

witlof, bloemkool                        7-10 dagen                   12 maanden

aubergines, courgettes,

paprika, winterwortel                   5-7 dagen,                   12 maanden

komkommer, tomaten                 1-2 weken

babyvoeding                 

moedermelk                             3 dagen                        6 maanden

flesvoeding                                8 uur    

zelfgemaakt fruithapje                 1 dag                          8 maanden

groentehapje                              1 dag                          8 maanden

overig               

producten uit blik                       2 dagen,                       3 maanden

(overdoen in bewaarbakje)        

mayonaise, cocktailsaus            3 maanden      

tomatenketchup, curry,

barbecuesaus                            9 maanden     

olijven, augurken,

zilveruitjes                                 1 maand

kant-en-klaarmaaltijden               2 dagen                        3 maanden

bereide soep                              2 dagen                        3 maanden

 

gebak met slagroom                   1 dag                           1 maand

gebak zonder slagroom               3 dagen                        3 maanden 

zie ook artikel : Groenten en fruit: hoe vers is vers?

zie ook artikel : Versheid van voedingsprodukten


bron: www.voedingscentrum.nl
verschenen op : 30/08/2005 , bijgewerkt op 29/10/2015


pub