Zijn ovenbereide frietjes gezonder dan gefrituurde?

Laatst bijgewerkt: november 2019
123-h-friet-oven-11-19.jpg

nieuws

Frieten horen niet meteen thuis in de categorie ‘gezonde voeding’, maar ze maken nu eenmaal deel uit van onze eetcultuur. Scoren ovenbereide frietjes dan misschien beter?

Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%. 
Met een airfryer of heteluchtfriteuse gebruik je nog minder vet (1 eetlepel) en heb je ook minder calorieën binnen, maar de smaak is toch niet helemaal dezelfde. Bovendien is zo’n toestel net als een frietketel lastig om schoon te maken en kan je er maar een kleine hoeveelheid frieten in kwijt.
Ook met deze bereidingswijze wordt aangeraden om de baktemperatuur zo laag mogelijk te houden (120 °C) en om zeker niet meer dan een keer per week frieten te eten want bij het verhitten van zetmeelrijk voedsel zoals frieten ontstaat er acrylamide en die heeft een kwalijke reputatie.  

Diepvriesfrieten of voorgebakken frieten, al dan niet voor ovenbereiding bestemd, bevatten meestal al vrij veel (on)verzadigde vetten en koolhydraten en vaak ook additieven die ze krokanter en smaakvoller maken. 

Enkele bereidingstips voor ovengebakken frieten
 • Gebruik jonge kruimige aardappelen, die bevatten minder suiker dan hun oudere soortgenoten.
  Als je daarvoor de tijd hebt, kan je de frieten voor het bakken een 5-tal minuten blancheren in zout water, daardoor reduceer je hun suikergehalte nog meer. 
 • Snijd de aardappelen in dikke frieten, zo heb je bij eenzelfde portie minder vet binnen dan wanneer je fijne frietjes eet. 
 • Spoel de frieten en dep ze goed droog. Hoe minder zetmeel eraan hangt, hoe beter. 
 • Leg de droge frieten mooi open op een geoliede bakplaat. Metaal geleidt de warmte beter dan bijvoorbeeld glas en zorgt ervoor dat de frieten sneller krokant bakken. Bak er niet te veel ineens en geef ze voldoende ruimte. 
 • Besprenkel de frieten op de bakplaat met een hittebestendige olie die samengesteld is uit onverzadigde vetzuren (bv. olijfolie geschikt voor bakken en braden) en smeer ze in met een kwast. Of doe ze in een plasticzak met wat toegevoegde olie voor je ze over de bakplaat verdeelt en 'masseer' de frieten tot ze allemaal van een vetlaagje zijn voorzien.
 • Strooi met een zeefje een dun laagje bloem over de ingevette frieten tot ze allemaal licht gecoat zijn.  
 • Laat de oven voorverwarmen op 220 °C en bak de frieten een 10-tal minuten. Draai ze daarna om en laat ze nog een kwartiertje afbakken.
 • Laat de frieten zeker niet bruin kleuren want dat wijst op vorming van acrylamide, een mogelijk kankerverwekkende stof. 
 • Geniet van je zelfgebakken frieten maar eet ze met mate!

Lees ook: Verstandig frituren

Bronnen

https://www.test-aankoop.be/gezond/voeding/voeding-en-voedingssupplementen/dossier/frieten
https://www.frituurgezond.nl/koopadvies/10-nadelen-airfryer/
https://radio2.be/de-inspecteur/hoe-gezond-is-het-om-te-koken-met-een-airfryer


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram