Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Wetenschappers ontdekken waarom de hik krijgen een goede zaak is: “Mijlpaal voor de ontwikkeling”

Laatst bijgewerkt: november 2019
123-cl-up-baby-bed-08-19.jpg

nieuws

Britse onderzoekers hebben een bijzondere ontdekking gedaan over de hik: het vervelende fenomeen zou een cruciale rol spelen in onze ontwikkeling.

De onderzoekers van de University College London (UCL) onderzochten dertien pasgeboren baby’s. Ze ontdekten dat de hik een grote golf hersensignalen veroorzaakt die de ontwikkeling van de boorlingen vooruithelpen. “Bij de geboorte zijn de circuits die de lichaamssensaties verwerken nog niet volledig ontwikkeld bij een baby. Bij de hik leren ze hoe ze hun ademhalingsspieren kunnen controleren”, zegt onderzoeker Lorenzo Fabrizi. “Dat leidt uiteindelijk tot het vermogen om de ademhaling zelf te regelen. Het is een mijlpaal voor hun ontwikkeling. ”

Prematuur

Het onderzoek gebeurde, met elektroden op de hoofdhuid en sensoren op de borst, niet toevallig bij baby’s die prematuur geboren werden. Stuk voor stuk tijdens 30 tot 42 weken zwangerschap. Volgens de studie hikken foetussen en pasgeboren baby’s erg vaak. “Al na negen weken zwangerschap zien we het fenomeen, en baby’s die minstens drie weken te vroeg geboren worden, hikken gemiddeld vijftien minuten per dag”, klinkt het.

“De spiercontractie van een hik is vrij groot, dat is goed omdat de hersenen die zich op dat moment nog ontwikkelen een boost van input krijgen”, zegt hoofdonderzoeker Kimberley Whitehead aan CNN. “De hersencellen worden zo geholpen om alles aan elkaar te koppelen.” Voor volwassenen heeft de hik, in tegenstelling tot voor baby’s, géén voordelen.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191113_04714441


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram