Wat zegt de kleur van je snot over je gezondheid?

123-h-loopneus-kind-11-19.jpg

dossier

Niet alleen onze neus is bekleed met slijmvlies, dat geldt ook voor onze mond, keel, sinussen, longen, maag en darmen. Het slijm dat daar geproduceerd wordt, beschermt ons tegen ziektekiemen en het houdt het onderliggende weefsel vochtig. De slijmen die in onze neus huizen, bevochtigen de lucht die we inademen en vangen ook stofdeeltjes en ziektekiemen op.

Lees ook: Hoelang duurt een verkoudheid en hoe raak je er sneller van af?

Ben je verkouden of wordt je neus geïrriteerd door een bepaalde stof die je inademt of ruikt, dan wordt dat neusslijm zo overvloedig dat het langs je neusgaten naar buiten komt. De kleur en de textuur van die slijmerige afscheiding, vanaf dit stadium ook snot genoemd, is een goede barometer om te checken of het gaat over een banale verkoudheid of als je last hebt van een infectie.   

  • Helder en transparant snot dat eruitziet als lijm en een ietwat plakkerige textuur heeft, betekent over het algemeen dat er niets aan de hand is. Een oor- en holteontsteking daarentegen manifesteert zich niet altijd met een gekleurde neussecretie.  
  • Wit snot wijst op een beginnende verkoudheid, dat is een ontsteking van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen die veroorzaakt wordt door een virus. Meestal is wit snot ook dikker en kleveriger dan een heldere neusslijmafscheiding. Anderzijds kan wit snot ook een indicatie zijn dat je te veel zuivelproducten nuttigt. Het vet dat zuivelproducten bevatten, maken de neussecretie dikker en taaier. 
  • Geel snot is meestal een signaal dat er een virus actief is of dat je een infectie hebt aan de neusbijholte. In dat geval is het een goed signaal, want het betekent dat je lichaam de strijd aangaat tegen de indringer. In het begin kleurt de afscheiding licht of fel maar na een paar dagen wordt ze donkerder.
  • Groen snot kan wijzen op een schimmelinfectie of een bacteriële infectie en is eveneens een teken dat je lichaam er tegen vecht. De afscheiding kan etterig zijn en wordt ook in dit geval meestal donkerder na een paar dagen. Blijft die kleur langer dan een week, ontstaat er koorts, of komen er andere symptomen dan raadpleeg je best je huisarts. 
  • Alle tinten rood en bruin snot kunnen wijzen op bloedsporen in de neussecretie. Als je dat voor hebt, is de kans groot dat je sinussen ontstoken zijn, maar het kan ook een onschuldige huidbeschadiging zijn die aan de basis ligt. Hier gelden dezelfde aanbevelingen als bij groene neussecretie, zeker als je ook roodachtig slijm ophoest.  

Als je twijfelt of als je gedurende een aantal dagen veel meer of ander snot produceert dan normaal, doe je er goed aan je huisarts te raadplegen. Hoest je helder bloed op zonder slijm dan raadpleeg je sowieso best meteen een arts.

Lees ook: Welke middeltjes helpen (niet) tegen verkoudheid?

Bronnen:
www.gezondheidsnet.nl

Lees ook: Mag je een nies inhouden?

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram