Koreaanse kippensoep: gezond, exotisch met ingrediënten van bij ons

Laatst bijgewerkt: oktober 2019
ad_AeJinHuys_foto.jpg

Foto: Kim Zinho

nieuws

De Gentse Ae Jin Huys is gepassioneerd door de Koreaanse keuken. Ze runt haar cateringbedrijf Mokja, wat zoveel betekent als ‘let’s eat’. Bovendien organiseert ze maandelijks pop-ups en workshops om mensen te laten kennis maken met Koreaanse voeding. Recent bracht Ae Jin een boek uit over gezond koken. We wilden weten wat de troeven zijn van de minder bekende Koreaanse keuken. Ae Jin verklapte ook één van haar favoriete recepten voor de koude wintermaanden.

Herinnering aan smaak

Ae Jin was van kindsaf al geboeid door koken, en bereidde geregeld diners tijdens familiefeesten. Toch wist ze pas na vele huiselijke bezoekjes en maaltijden bij een Koreaanse vriendin dat ze er haar beroep van wilde maken. Ae Jin herontdekte smaken en gerechten die herinneringen opriepen aan Korea, het land waar ze tot haar vijfde opgroeide. “De Koreaanse keuken is een lekkere, uitgebreide en boeiende keuken die zijn oorsprong kent in verschillende voedingsfilosofieën. Zo zien de Koreanen een maaltijd als een diepe uiting van vriendschap, daarom zijn vele gerechtjes bedoeld om met elkaar te delen.”

De gezondste keuken ter wereld

Ae Jin legt uit dat de Koreaanse keuken een van de gezondste ter wereld is. Een maaltijd wordt samengesteld op basis van voedzame ingrediënten. Er komen doorgaans meerdere gerechten en bereidingen op tafel zodat je veel variatie hebt in wat je eet. Een maaltijd representeert het filosofische “yaksikdongwon”. Dit wil zeggen dat eten tegelijk een bron van voeding en van gezondheid is. “Sinds lang geloven Koreanen dat voedsel in staat is om het lichaam te genezen door het te voorzien van de juiste voedingsstoffen.”
Hoe gaan de Koreanen te werk? Door te koken met pure ingrediënten, met producten van het seizoen en met lokale producten. “Ik pas de Koreaanse filosofie toe met mijn zaak Mokja en kook vooral met lokale producten. Wat ik meeneem uit Korea zijn bereidingswijzen met Belgische ingrediënten als basis. Maar door de kruiding en de toevoeging van Koreaanse smaakmakers smaken mijn gerechten authentiek én verrassend Koreaans.”

Koreaanse kippensoep met ingrediënten van bij ons

Zowel in Korea als hier wordt een hartige kom kippensoep geserveerd als je je grieperig of niet lekker voelt. De Koreaanse variant heet samgyetang. Sam verwijst naar ginseng (insam), gye betekent kip en tang is soep. Het is enorm populair in winter én zomermaanden. Zoals het Koreaanse gezegde "hitte met hitte bestrijden" luidt, wordt het eten van hete soep tijdens de warme maanden ook als voedzaam beschouwd. Het is een vrij zuivere, pure soep waaraan heel wat medicinale kruiden worden toegevoegd, waaronder ginseng en gember. Soep is comfortfood maar het is dankzij de medicinale ingrediënten dat je aansterkt en je beter gaat voelen.” Omdat veel van de kruiden van de gezonde “samgyetang” hier moeilijk verkrijgbaar zijn, geeft Ae Jin ons het recept van “dakdoritang”, een stoofpotje van kip. Het is een heerlijk, typisch Koreaans stoofpotje met eenvoudige ingrediënten die je hier kan kopen: kip, aardappelen, wortelen, uien en look. Voor de kruiding moet je wel bij de Aziatische supermarkt zijn. De moeite om eens uit te proberen dus!

Recept “Dakdoritang” (stoofpotje van kip)

ad-Foto-dakdoritang-Mokja.jpg

Foto: Wesley Oostvogels

INGREDIENTEN

 • 1 kip
 • 3 l water
 • 15 krielaardappelen
 • 4 wortelen
 • 2 uien
 • 8 teentjes look
 • 4 stengels lente-ui
 • 2 dikke schijven gember
 • 4 el sojasaus
 • 2-3 el gochujang (gefermenteerde chilipasta)*
 • 3 el rijstsiroop (of 2 eetlepels suiker)*
 • Zout
 • Sesamzaadjes

BEREIDING

Selecteer de krielaardappelen op gelijke grootte en schil ze. Schil de wortelen en snijd ze in hapklare stukken van 3 cm. Bewaar de groenten in een vers waterbad. Versnipper de uien en halveer ze. Kneus de look lichtjes met de platte kant van het mes, verwijder de schil en de uiteinden.

Blancheer de kip in kokend water tot ze gaar kleurt. Giet het water weg, verwarm de kookpot met vers water. Voeg er de kip, uien, look, gember, sojasaus, gochujang en rijstsiroop aan toe.

Laat het stoofpotje een dik uur pruttelen, schuim regelmatig het vet weg.

Snijd intussen de lente-ui in stukken van 3 cm. Rooster de sesamzaadjes in een hete pan tot ze goudbruin kleuren.

Kook nu de aardappelen gaar in het stoofpotje, zo’n kwartier later ook de wortelen. Breng het gerecht op smaak met zout. Voeg er tenslotte ook de lente-ui bij, kook ze in enkele minuten gaar.

Garneer met sesamzaadjes en serveer met rijst.

*De Koreaanse ingrediënten vind je bij Shilla Brussel / Sun Wah Antwerpen / Dun Huang Gent

Ontdek meer over gezond koken en gefermenteerde groenten in het boek van Ae Jin of neem een kijkje op Lekker van bij ons voor meer recepten met kip.bron: ingezonden mededeling: VLAM