Heel droge huid, jeuk, eczeem?

Laatst bijgewerkt: november 2019
ad_Bioderma_MamanBebe.jpg

nieuws

Heel droge tot atopische huid, wat moet je doen? 

Wat is een atopische huid?
Een atopische huid is een gevoelige en verzwakte huid. Het is nog altijd niet met zekerheid te zeggen wat de exacte oorzaken daarvan zijn, maar een aantal factoren zijn wel al bekend. 
Ten eerste, genetische aanleg. Bepaalde genen zijn verantwoordelijk voor de productie van een eiwit dat werkt als bindmiddel tussen de huidcellen; bij een atopische huid werken deze genen niet correct. 
De huid is daarom gevoeliger voor externe agressies. Je organisme verdedigt zich door een ontsteking te veroorzaken die zich uit als eczeem, met als symptomen droge, rode en jeukende plekken. Doordat de beschermende barrière van de huid niet meer correct werkt, verdampt het water dat van nature aanwezig is in de huid, waardoor de huid uitdroogt. 
Behalve genetische aanleg speelt ook de omgeving een belangrijke rol. Een atopische huid is heel gevoelig voor blootstelling aan bepaalde allergenen (mijten, stof, tabak, enz.) die de ontsteking activeren. Milieuverontreiniging en een overdreven hygiëne kunnen ook een abnormale reactie van je immuunsysteem veroorzaken.

Wat zijn de symptomen? 
Deze chronische aandoening manifesteert zich met opstoten. Ze evolueert in opeenvolgende fasen: eerst is er een opstoot, waarbij rode plekken verschijnen samen met hevige jeuk. Daarna volgt de periode van remissie: de huid is nog steeds heel droog, maar de jeuk en rode plekken verminderen.

Droge tot atopische huid: wat zijn de gevolgen in het dagelijks leven?
Atopische dermatitis komt gewoonlijk voor bij baby's en kinderen. Naar schatting 15 tot 20% van de pasgeborenen lijden aan deze aandoening. Het dagelijks leven met atopische dermatitis kan knap lastig zijn. De hevige jeuk leidt vaak tot een algemeen gevoel van onbehagen bij het kind en dit uit zich in huilen, problemen met inslapen, angst en uiteraard ook een verstoorde nachtrust. Zo wordt een vicieuze cirkel gecreëerd van vermoeidheid en stress, die de opstoten alleen maar erger maken. 
Dit kan ook een negatieve invloed hebben op de dynamiek van het gezin, zeker bij de keuze van activiteiten aangepast aan het kind met atopie. Zo ga je bijvoorbeeld liever niet meer zwemmen in een zwembad of in zee, uit angst een branderig gevoel te veroorzaken. Ook buitenactiviteiten ga je vaak vermijden, om de huid te beschermen tegen zweet en allergenen zoals pollen. 

ad_Bioderma_Foot.jpg
Om een zeker evenwicht te vinden in de dynamiek van je gezin, is het belangrijk dat het kind met eczeem zelfstandig leert zijn. Moedig je kind aan om de crème zelf aan te brengen, leg je kind uit wat de ziekte precies inhoudt, enz. In een gemoedelijke sfeer van vertrouwen zijn dit kleine dingen die je kind helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Ontdek hier andere tips en advies.

In zeldzame gevallen kunnen ook volwassenen worden getroffen door deze ziekte. De jeuk verdragen is één ding. Hoe anderen je bekijken, is nog iets anders. Daarom is het zo belangrijk mensen met deze aandoening, maar ook hun omgeving, de nodige informatie te verschaffen. Als mensen die in contact komen met patiënten geïnformeerd zijn, verandert hun mening. Dit heeft een positieve invloed op de levenskwaliteit van de patiënten. Het is immers vaak zo dat mensen zich schamen voor hun aandoening vanwege de ontsierende symptomen.
Hoe kan je de jeuk verzachten?
Er zijn een aantal goede reflexen die je kan aanleren om de symptomen van een atopische huid te verzachten.
Geef de voorkeur aan kledij in natuurlijk materiaal (katoen, zijde) en zorg ervoor dat de ruimte waar de patiënt zich bevindt niet te warm wordt om zweten te vermijden. Ventileer de kamer van je kind regelmatig en laat geen pluchen knuffels toe in bed.
Wat de verzorging betreft, is het heel belangrijk de huid goed te hydrateren en haar beschermende barrière te herstellen met een rijke en verzachtende verzorgingscrème. Let er echter op dat je een verzorgingscrème kiest die specifiek afgestemd is op heel droge tot atopische huid. BIODERMA heeft in samenwerking met dermatologen een herstellende anti-jeuk balsem ontwikkeld.

ad_Atoderm-Intensive-Baume-F500ml.png
Maak kennis met Atoderm Intensive Baume. Niet alleen voedt deze balsem de huid intensief, hij helpt bovendien de beschermende barrière duurzaam herstellen door zijn hoge gehalte aan lipiden die van nature voorkomen in de epidermis. De balsem werkt ultra-kalmerend en vermindert de neiging tot krabben. Deze verzorgende balsem kan tweemaal per dag worden aangebracht, 's morgens en 's avonds. Hij is perfect geschikt voor volwassenen, kinderen en baby's* (met uitzondering van prematuurtjes). Bijkomend voordeel? Zijn rijke maar niet plakkerige textuur, waardoor je je meteen na het aanbrengen kunt aankleden.


bron: ingezonden mededeling: Bioderma