ad

Mag je elke dag douchen?

Laatst bijgewerkt: oktober 2019
123-h-douchen-vrouw-hyg-10-19.jpg

nieuws

Dagelijks douchen is de normaalste zaak van de wereld. Zo’n aangename, warme bundel waterstralen verkwikt je en geeft je een fris en schoon gevoel. Zeker als hij wordt gecombineerd met een heerlijk geurende douchegel. Maar wat doet dat met je huid?

Dagelijks douchen met warm water en zeep kan als gevolg hebben dat je huid uitdroogt en geïrriteerd raakt. Meer nog, het kan ook de goede bacteriën wegspoelen die zich van nature op je huid bevinden. Voor je huid volstaat het om hoogstens één keer per week zo’n reinigende douchebeurt te nemen.
Je intieme zone en de lichaamsdelen waar je veel zweet (oksels, billen, voeten) mogen wel elke dag gewassen worden, maar dan liefst met een neutrale, niet geparfumeerde zeep.

Dagelijks een lang warm schuimbad nemen, is al helemaal geen goed idee. Het werkt ontspannend en rustgevend, maar het is nefast voor ons grootste orgaan. Dat merk je bijvoorbeeld aan je vingertoppen die er rimpelig en wat gezwollen uitzien na zo’n ‘inweeksessie’. 

Heb je echt behoefte aan een dagelijkse douche om je fris en wakker te voelen, probeer dan om het op deze manier te doen:
  • zo kort mogelijk
  • met koud of lauw water 
  • met zo weinig mogelijk zeep, bij voorkeur een milde douchegel of zeep die een neutrale pH-waarde heeft (kleurloos, geurloos, weinig schuimend)
  • gebruik de milde zeep enkel voor je intieme zone en voor de lichaamsdelen waar je veel zweet.
  • gebruik geen washandje of scrub
  • smeer je na het douchen niet in met een bodylotion op basis van water want die leidt tot extra uitdroging van je huid.

zie ook artikel : Mag je regenwater gebruiken om te douchen?

Bronnen:
‘De huid’ van Yael Adler
Huidfonds.nl


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice

ad


pub