18 oktober 2019 : Wereldmenopauzedag

Laatst bijgewerkt: oktober 2019
ad_2019_serelys.jpg

nieuws

Wanneer start de menopauze ?

De menopauze is de periode die het einde van de laatste menstruatie markeert. Wanneer een vrouw twaalf maanden niet meer heeft gemenstrueerd, wordt de ‘diagnose’ menopauze gesteld. Gemiddeld is dit rond het 52ste levensjaar. Maar die dag komt er natuurlijk niet zomaar ineens: er zijn ook die maanden ervoor én erna: de perimenopauze en de postmenopauze.

Wel of niet in de menopauze?

Heb je last van ongemakken zoals opvliegers, prikkelbaarheid en vermoeidheid? Wil je weten of de menopauze bij jou begonnen is, zodat je gepaste maatregelen kunt nemen? Dan bestaan er een aantal mogelijkheden om dit te onderzoeken.

 1. Via een zelftest
  Een zelftest via de urine kan je bij de apotheker kopen. Belangrijk is om die zelftest een aantal keren te herhalen, omdat de hormoonproductie gedurende de veranderde menstruatiecyclus kan schommelen. Vraag zeker advies aan je apotheker.
 2. Via een bloedtest
  Je kan bij je huisarts terecht om de menopauze te laten vaststellen via een bloedtest die meer zekerheid biedt dan een zelftest. Denk eraan dat je dan zeker twee maanden pilvrij moet zijn.
 3. Via een online test
  Heb je last van de typische menopauzesymptomen, dan kan je alvast een eerste indicatie krijgen of de menopauze bij jou begonnen kan zijn via een online test. Dit resultaat kan dan gecheckt worden via een urine- of bloedtest.

  Doe hier de test!

Vroegtijdige menopauze

Echter, wanneer je als vrouw jonger dan 40 jaar bent en al minstens vier maanden niet meer gemenstrueerd hebt en je hormonenbalans zodanig gewijzigd is, kan het zijn dat je vroegtijdig in de overgang bent gekomen. Dat betekent dat je niet langer ovuleert ( of anders gezegd, je hebt geen eisprong meer) en dat je oestrogeengehalte daalt.
Vrouwen ontdekken vaak dat ze niet meer menstrueren wanneer ze stoppen met de pil of een ander hormonaal anticonceptiemiddel. Een arts kan de vervroegde menopauze met een test vaststellen. Dat gebeurt meestal door een bloedonderzoek.

ad_2019_serelys2.jpg
Voor vrouwen met borstkanker kan hormoon- of chemotherapie worden toegepast. Deze therapieën kunnen ook de oorzaak zijn van vroegtijdige menopauze. Hormoontherapie is een behandeling die erin bestaat de werking of de productie van natuurlijke hormonen – zoals de vrouwelijke hormonen (oestrogenen) – te blokkeren om de ontwikkeling van kankercellen te verhinderen. In het geval van chemotherapie worden geneesmiddelen toegediend die de groei van kankercellen verhinderen of deze cellen vernietigen. Chemotherapie kan de functie van de eierstokken verstoren, waardoor jonge vrouwen na een kankerbehandeling vervroegd in de menopauze komen. 

Door de daling van de hoeveelheid oestrogenen in het bloed kunnen vrouwen die hormoon- of chemotherapie volgen eveneens last krijgen van warmteopwellingen en prikkelbaarheid. Om deze ongemakken te verlichten, bestaan er oplossingen met een niet-hormonaal werkingsmechanisme.  

ad_serelys2019bnl.png

Natuurlijke én veilige oplossing voor opvliegers, prikkelbaarheid en vermoeidheid


Sérélys® is een voedingssupplement dat kan gebruikt worden in geval van menopauzale symptomen zoals warmteopwellingen (opvliegers), vermoeidheid en prikkelbaarheid. 

Sérélys bevat geen fyto-oestrogenen (rode klaver, hop, soja, lijnzaad, salie…) of zilverkaars. Fyto-oestrogenen zijn plantaardige stoffen die zich binden aan de oestrogeenreceptoren. De veiligheid op lange termijn van fyto-oestrogenen is niet bekend, zeker niet bij vrouwen met een voorgeschiedenis van borstkanker(1) Ook met producten op basis van zilverkaars moet je volgens het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI) voorzichtig omgaan.(2) 

Sérélys® is op basis van gepatenteerde, gezuiverde extracten van stuifmeelkorrels. Hoewel het gaat om extracten van stuifmeelkorrels, mag Sérélys® gebruikt worden door vrouwen die last hebben van hooikoorts. Verschillende klinische studies hebben duidelijk aangetoond dat Sérélys® geen hormonaal werkingsmechanisme heeft, het mag dan ook in alle veiligheid gebruikt worden door vrouwen die borstkanker hebben (gehad) of een verhoogd risico hebben op borstkanker.

Omdat Sérélys  een natuurlijk product is, moet het eerste gebruik gedurende ten minste twee maanden voortgezet worden om de verwachte effecten waar te nemen. Het voortzetten van de kuur zorgt voor een continu effect.


1.Bron:https://www.bcfi.be/nl/chapters/7?matches=oestrogenen%7CFyto%7Cfyto%7COestrogenen&frag=5561
2.Bron: https://www.bcfi.be/nl/articles/query?number=F41N10D


bron: ingezonden mededeling: EG Consumer Care