Houd je prikkelbare darmen in toom

Laatst bijgewerkt: oktober 2019
ad_DetoxnerNewsletter.jpg

nieuws Diarree, constipatie of allebei: het prikkelbare darm syndroom (PDS) kent zeer vervelende chronische symptomen. Goed nieuws: er bestaan oplossingen om er iets aan te doen en de klachten te verlichten.

Er zijn drie types van prikkelbare darm syndroom: constipatie, diarree en een mengvorm, waarbij men afwisselend aan constipatie en diarree lijdt. De mengvorm komt het meest voor. Gerelateerde klachten zijn o.a. buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid en misselijkheid.
Dokters die het syndroom diagnosticeren, baseren zich over het algemeen op de 3-3-3-regel. Je hebt waarschijnlijk PDS als je gedurende drie maanden meer dan driemaal per maand klachten hebt en bovendien meer dan drie keer per dag naar het toilet moet. Uiteraard moeten andere mogelijke aandoeningen uitgesloten worden en dat kan gebeuren door stoelgangonderzoek, bloedanalyses en een coloscopie (kijkonderzoek van de dikke darm).

Verschillende oorzaken tegelijk
Een hypothese luidt dat het prikkelbare darm syndroom te maken heeft met stress. Toch speelt ook het voedingspatroon een grote rol. Een intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen of een allergie kan eveneens mogelijke oorzaken zijn. Daarnaast zorgen genetische factoren ervoor dat iemand meer risico loopt op PDS dan anderen. Kortom, PDS kan dus veroorzaakt worden door een combinatie van elementen.

FODMAP-arm dieet, een veelbelovende oplossing
Om PDS in bedwang te houden, is het belangrijk dat je je voedingspatroon analyseert en desnoods bijstuurt. Het FODMAP-arme dieet heeft al eerder zijn waarde bewezen. Bij het FODMAP-arme dieet schrap je eerst gedurende enkele weken vier types koolhydraten (suikers): glucose, fructose, oligosachariden en polyglycanen. Daarna herintroduceer je iedere week een bepaald type, om zo te kijken welke soort voor vervelende kwaaltjes zorgt. Op die manier kun je bijvoorbeeld de effecten van tarweproducten, een belangrijke bron van oligosachariden, onderzoeken. 

ad_revog_GettyImages-672269164.jpg
Tips voor het dagelijkse leven 
  • Vermijd belastende factoren die de samentrekking van de darmen stimuleren, zoals cafeïne, alcohol en nicotine.
  • Wees ook voorzichtig met geneesmiddelen. Zo verlichten laxeer- en antidiarreemiddelen de problemen op korte termijn, maar zijn ze op langere termijn belastend voor de darmen.
  • Houd stress onder controle. Bepaalde relaxatie- of ademhalingsoefeningen kunnen daarbij helpen. Indien nodig kan ook psychologische therapie soelaas brengen.
  • Bezorg je darmen een voedingsbron die rijk is aan goede bacteriën. Het natuurlijke product Detoxner® Prikkelbare Darm Syndroom is ideaal om het evenwicht van de darmflora te herstellen, en dat is dan weer goed voor het verteringsproces.

Bezorg je darmen een voedingsbron die rijk is aan goede bacteriën!

ad_7606 NL.png
Detoxner® Prikkelbare Darm Syndroom

Uniek vijfdaags programma om de symptomen van een prikkelbare darm te verlichten. Bevat het gepatenteerde 2QR-complex, psylliumvezels en prebiotica. Verlicht de symptomen vanaf dag 1. Na de startkuur helpt het 30 dagen-onderhoudsprogramma Detoxner® PDS Onderhoud om te voorkomen dat er opnieuw symptomen van PDS optreden.


bron: ingezonden mededeling: Revoganpub