E-health: 5 nieuwe apps gevalideerd door de overheid

123-gsm-mobile-app-internet-09-19.jpg

nieuws

Na Airview, FibriCheck, moveUp, RemeCare, Syndo, MySgr, FreeStyle LibreLink en Comunicare werden vijf nieuwe apps gevalideerd door de overheid.

Tot nu toe werden dertien gezondheidsapps gevalideerd. De laatste vier goedgekeurde apps zijn Noona, SkinV, Well@Home en Heraeus Care voor de oncologische zorg, het opsporen van melanomen, de follow-up van patiënten thuis en pijnmanagement.

1. Noona is een op de cloud gebaseerde door de patiënt gerapporteerde uitkomst (PRO) -oplossing van Varian die gestructureerde, real-time symptoominformatie vastlegt en het zorgteam helpt patiënten prioriteiten te stellen op basis van de ernst van de symptomen. Noona is ontworpen om het dagelijkse werk van verpleegkundigen en artsen in de kankerzorg te ondersteunen, om door middel van uitgebreide communicatiehulpmiddelen de klinische efficiëntie te vergroten en om de werklast te verminderen. Noona laat patiënten actief samenwerken met hun kankerzorgteam tijdens de behandeling, het herstel en de nabehandeling, wat kan leiden tot betere resultaten en overlevingskansen.

2. SkinVision-service is een softwarematige, mobiele medische toepassing voor over-the-counter (OTC) gebruik. De SkinVision-service is bedoeld als een onmiddellijke risico-indicatie voor de meest voorkomende soorten huidkanker, op basis van een foto gemaakt met een smartphone. Op basis van de beoordeling biedt de SkinVision-service een aanbeveling om een afspraak te maken met een arts voor nader onderzoek. De SkinVision-service zorgt voor een verhoogd bewustzijn van de huidgezondheid en stelt de gebruiker in staat om plekken op de huid gedurende langere tijd in de gaten te houden en biedt ondersteuning in gesprekken met artsen.

3. Het Well@Home-platform is een systeem dat ontwikkeld werd voor het opvolgen van patiënten op afstand met pijn, ter ondersteuning voor de zorgverstrekkers in het dagelijks zorgtraject van de patiënt en dit zowel in de thuisomgeving als in het ziekenhuis. Per patiënt kan de zorgverstrekker de dashboards, vragenlijsten, medicatieschema’s en vitale parameters instellen voor een persoonlijke follow-up. De patiënt voert op geregelde tijdstippen ‘taken’ uit waardoor de resultaten naar het patiëntplatform verzonden worden. De intelligentie van het platform analyseert de informatie ter ondersteuning van het zorgteam.

4. Heraeus Care is een mobiel patiëntgericht applicatiesysteem dat het zorgtraject automatiseert, deze zorg coördineert en de betrokkenheid van de patiënt met pijn verhoogt. De applicatie ondersteunt patiënten en hun families vanaf de voorbereiding tot en met het herstel na de ingreep. Het systeem automatiseert en monitort de voorbereiding van een chirurgische ingreep en de herstelprocedures, waarbij gedurende het gehele zorgtraject constante, up-to-date informatie- uitwisseling mogelijk wordt gemaakt.

Heraeus Care biedt alle informatie over de ingreep en de behandeling via een efficiënte, gebruiksvriendelijke en interactieve tijdlijn. De patiënt krijgt bijvoorbeeld herinneringen aan belangrijke handelingen die uitgevoerd moeten worden zowel voor als na de operatie; de mogelijkheid om documenten in te vullen; te navigeren naar het ziekenhuis tijdens de dag van de operatie. Tenslotte geeft de app ook postoperatieve instructies.

Het doel van de applicatie is dat de patiënt zich volledig kan richten op de zorg en op een eenvoudige manier toegang heeft tot belangrijke informatie en ondersteunende materialen.

5. PACSonWEB is een platform dat medische beelden en verslagen extern beschikbaar stelt en dit op een 100% veilige manier. Van het via een portaal aanbieden van beelden en verslagen voor de patiënt en arts, over het uitwisselen van onderzoeken met meerdere zorgactoren, tot verslaglegging buiten de muren van de instelling op basis van spraakherkenning, PACSonWEB maakt het allemaal mogelijk.

Mobile Health Belgium
MHealth Belgium is het Belgisch platform voor mobiele applicaties die CE-gemarkeerd zijn als medisch hulpmiddel. Het platform reikt patiënten, zorgprofessionals en zorginstellingen alle relevante en noodzakelijke informatie aan over die mobiele applicaties. Het platform richt zich niet alleen tot patiënten maar ook tot zorgverstrekkers en bedrijven. Zorgprofessionals vinden er apps die ze probleemloos kunnen aanbieden aan hun patiënten. En bedrijven kunnen er terecht om hun apps te introduceren bij de overheid om ze te laten valideren.

Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram