ad

Verkleint doorslikken van sperma na orale seks kans op miskraam?

Laatst bijgewerkt: oktober 2019
123-sperma-ivf-vruchtb-09-19.jpg

nieuws

De kans op een miskraam is kleiner als een vrouw het zaad van haar partner doorslikt na een orale bevrediging. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) stellen dit vast in een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Reproductive Immunology. 

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die minstens drie keer onverklaarbare miskramen hebben gehad minder aan orale seks doen dan de controlegroep van vrouwen die probleemloze zwangerschappen hadden gehad. Uit enquêtes onder 97 vrouwen met miskramen en 137 controlevrouwen bleek dat de miskraamgroep had 16 procent minder orale seks had gehad dan de groep zonder problemen, respectievelijk 57 versus 73 procent. 

De studie was opgezet om te onderzoeken of de blootstelling aan sperma via de mond (door pijpen) en het inslikken van sperma mogelijk het afweersysteem van de vrouw tolerant maakt voor de weefselkenmerken die een kind van zijn vader erft. Bekend is dat er bepaalde antigenen (HLA) in zaadvloeistof zitten. Blootstelling via de mond en met name het maag-darmstelsel aan lichaamsvreemde eiwitten zou de kans op pre-eclampsie en afstoting van de vrucht kunnen voorkomen, zo denken de onderzoekers.

De onderzoekers benadrukken dat het níet doorslikken van sperma geen miskraam hoeft te veroorzaken. Ongeveer 20 procent van de vrouwen die een zwangerschap doormaakt, krijgt te maken met een miskraam. Daarvoor bestaan veel mogelijke oorzaken. Het niet doorslikken van sperma na orale bevrediging is daar misschien één van.
Bij dit onderzoek passen wel enkele ernstige kanttekeningen. 

Niet alle vrouwen hadden de enquête over hun seksuele gewoonten volledig ingevuld. Dat betekende dat de onderzoekers uiteindelijk slechts 57 vrouwen met miskramen en 72 controlevrouwen overhielden. Dat is eigenlijk te weinig om over statistisch relevante verbanden te kunnen spreken. Bovendien betrof de enquète het seksueel gedrag op het ogenblik van de zwangerschap en niet over hun gedrag vòòr de zwangerschap, terwijl dat net cruciaal zou zijn. Er bestaat ook geen biologisch bewijs dat orale seks inderdaad het afweersysteem van de aanstaande moeder voorbereidt op het kind. 

Bron
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165037818302183#!
www.nemokennislink.nl/publicaties/sperma-als-natuurlijke-bescherming/
ad


pub