NIPT-test kan ook geslacht bij tweelingen bepalen

Laatst bijgewerkt: november 2019
123-tweeling-meisjes-roodhaar-05-18.jpg

nieuws

De niet-invasieve prenatale test (NIPT), die al langer gebruikt wordt om bij een foetus chromosoomafwijkingen zoals het syndroom van Down vast te stellen, geeft nu ook uitsluitsel over het geslacht van de baby bij tweelingzwangerschappen. Dat is te danken aan onderzoek van het Centrum Menselijke Erfelijkheid (CME) van de KU Leuven. Die geslachtsbepaling was tot voor kort enkel mogelijk bij eenlingen.

De NIPT is een eenvoudige test, via een bloedafname van de moeder vanaf de twaalfde week zwangerschap. In dat bloed zijn kleine stukjes DNA van de baby terug te vinden, en uit dat erfelijk materiaal kunnen onder meer afwijkingen zoals het Down-syndroom worden afgeleid. Ook het geslacht - met name de aanwezigheid van het Y-chromosoom bij een jongen - kon ermee worden vastgesteld.

Maar toekomstige ouders van tweelingen vielen tot nu toe uit de boot. Bij een meisjestweeling was er geen probleem, maar als de NIPT het Y-chromosoom detecteerde, was niet mogelijk uit te maken of het om een jongen en een meisje dan wel om twee jongetjes ging. "We hebben dat opgelost door te berekenen hoe groot het aandeel Y-chromosoom is in het foetaal DNA. Zo kunnen we accuraat voorspellen of het om één of twee jongetjes gaat", zegt professor Joris Vermeesch.

Vaak dient de geslachtsbepaling enkel om de nieuwsgierigheid van de toekomstige ouders te bevredigen, maar in sommige gevallen - zoals de aanwezigheid van genetische afwijkingen in de familie - kan het bepalen van het geslacht van de baby wel degelijk medisch verantwoord zijn.

De NIP-test wordt in ons land al twee jaar terugbetaald door de ziekteverzekering. Ongeveer 90 procent van de zwangere vrouwen laat zich testen.

Lees ook: Zwangerschap : 15 vragen over de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT)


Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram