Veel babymatrasbeschermers doen niet wat ze beloven

123-cl-up-baby-bed-08-19.jpg

nieuws

Veel beschermers voor babymatrassen doen niet wat ze beloven. Dat blijkt uit een test van de Nederlandse Consumentenbond. 

De Consumentenbond testte 15 babymatrasbeschermers en lakentjes van bekende merken zoals Aerosleep, Airgosafe, Ventilair (Babypark), IKEA en Babyflow. Volgens de productinformatie zijn ze waterdicht en toch ademend. Fabrikanten prijzen hun matrasbeschermers vaak aan als noodzakelijk voor het welbevinden en soms zelfs de veiligheid van de baby. Claims als ‘Het ventilerend 3D-weefsel zorgt ervoor dat je baby veilig en comfortabel kan slapen’ en ‘Dankzij onze innovatieve 3D-structuur kan je kindje steeds vrij ademen’ kunnen ouders het gevoel geven dat ze tekortschieten als ze het níet kopen. Diverse producten beloven ook mijten en schimmels tegen te houden.

De Consumentenbond vond echter geen bewijs dat deze matrasbeschermers de veiligheid van de baby vergroten.

Vijf matrassen laten, als je kindje erop ligt, helemaal geen lucht door. Vijf andere laten wel lucht door, maar zo weinig dat ze ook een dikke onvoldoende krijgen.

Op deze bedjes kunnen baby’s hun lichaamswarmte niet goed kwijt, waardoor er een risico op oververhitting bestaat. Slechts 2 matrasbeschermers en 1 lakentje laten voldoende lucht door voor een rapportcijfer boven de 6. De bekendste, Aerosleep, krijgt een 6,7. De veel goedkopere Airgosafe een 10.

Een matrashoes die waterdicht is, zorgt ervoor dat vocht uit luier- en spuugongelukjes niet in de matras zelf trekt. Bij de meeste geteste matrasbeschermers betekent dit dat dit vocht dan geen kant op kan en op het matrasje bij de baby blijft liggen.

Niet nodig
Volgens de Consumentenbond is er geen enkel bewijs dat je baby veiliger is met een extra ventilerende matras of matrasbeschermer dan met de gebruikelijke Veilig Slapen-methode:
  • Dek de baby niet te warm en op de juiste manier toe.
  • Zorg ervoor dat de baby altijd vrij kan ademen door hem altijd op de rug te slapen te leggen en geen kussens of andere zachte voorwerpen in bed te leggen, zoals knuffels en stootranden.
  • Het beddengoed regelmatig verschonen en het matrasje regelmatig goed laten luchten voorkomt ook een hoop narigheid zonder dat daar waterdichte matrashoezen en schimmel- en allergeenwerende behandelingen voor nodig zijn.

Bron:
www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/slapen/beddengoed-voor-kinderen/matrasbeschermer


Laatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram