ad

Kunnen voedingssupplementen helpen bij ADHD/ADD?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
123-adhd-medic-voedingssupplem-04-108.jpg

nieuws

Wie ADHD heeft, krijgt van de dokter doorgaans Rilatine® voorgeschreven. Dat geneesmiddel is vaak efficiënt, maar heeft geregeld bijwerkingen. De Universiteit Antwerpen start met een onderzoek naar een mogelijk plantaardig alternatief. 

In België steeg het gebruik van methylfenidaat, de actieve stof in het meest gebruikte product Rilatine® en soortgelijke medicatie, tussen 2006 en 2016 met 50 procent. Minstens één op de vier ADHD’ers klaagt over de bijwerkingen van medicatie. Het gaat om onder meer hoofdpijn en een verminderde eetlust. Bovendien is er nog weinig geweten over de effecten op langere termijn.

Voedingssupplement
Uit eerder wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Pycnogenol®, een voedingssupplement geproduceerd door het Zwitserse bedrijf Horphag Research, een alternatief zou kunnen zijn voor Rilatine. Het supplement, afkomstig van de schors van de Franse pijnboom, heeft een positief effect op de immuniteit en op oxidatieve stress, twee factoren die er in de hersenen voor kunnen zorgen dat signalen minder goed worden doorgegeven. 

Waarom dit onderzoek?
Resultaten van verschillende studies wijzen op een andere immuunstatus en meer oxidatieve stress bij ADHD patiënten in vergelijking met personen zonder ADHD. Omdat het voedingssupplement in deze studie zowel het immuunsysteem kan verbeteren als oxidatieve stress kan verminderen, lijkt dit supplement ideaal bij ADHD. Bovendien blijkt uit een voorgaande studie al dat het voedingssupplement de symptomen van ADHD kan verbeteren. Verder onderzoek is echter noodzakelijk om een volledig beeld te krijgen van deze effecten, zodat de behandeling van ADHD aangepast en verbeterd kan worden.
 
Deelnemen?
Om waardevol en betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek te doen, is het zeer belangrijk dat er voldoende patiënten meedoen. Daarom zijn wij op zoek naar kinderen met ADHD of ADD. Het betreft zuiver wetenschappelijk onderzoek zonder commerciële doeleinden.

Deelname is volledig vrijwillig. Je kan je op ieder moment uit het onderzoek terugtrekken.

Bij deelname krijgt je kind willekeurig één van de drie behandelingen gedurende 10 weken:
 • een voedingssupplement, 
 • medicatie,
 • placebo

Aan de start van het onderzoek en na 10 weken wordt een urine- en bloedstaal afgenomen. Mogelijk vragen we ook een stoelgangstaal. Op dezelfde tijdstippen en na 5 weken vragen wij je enkele vragenlijsten in te vullen.
De reguliere behandeling van ADHD kan na 10 weken gewoon gestart worden.

Kinderen kunnen deelnemen als zij:
 • Tussen 6 en 12 jaar zijn, 
 • ADHD of ADD hebben, 
 • geen autisme, chronische ziekte (maag-darm aandoening, epilepsie, diabetes, auto-immuunziekte, etc.) of acute ontsteking hebben, 
 • geen ernstige mentale aandoening of retardatie (IQ < 70) hebben, 
 • geen langdurige behandeling met medicatie ondergaan, 
 • geen voedingssupplementen (bv. vitaminen, mineralen, visolie/omega-3, etc.) innemen, 
 • geen contra-indicaties voor methylfenidaat hebben (meer info bij uw arts).
 • Wie regelmatig voedingssupplementen (heeft) gebruikt kan deelnemen indien inname gedurende 3 maanden wordt gestopt.


Voor meer info kan je mailen of bellen naar:


ad


pub