Voelen honden een epilepsie-aanval bij hun baasje aankomen?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
123-hond-patient-08-19.png

nieuws

De Universiteit Gent en UZ Gent zijn op zoek naar hondeneigenaren met epilepsie, voor een onderzoek naar het gedrag van hun honden voorafgaand aan een epilepsie-aanval.
 
Het EPIDOGS-project is een internationaal onderzoeksproject dat nagaat hoe sommige honden vooraf lijken te weten dat hun eigenaar een epileptische aanval zal krijgen.
Vorig jaar hebben onderzoekers van de UGent en het UZ Gent al mensen uit verschillende landen bevraagd over hun ‘waarschuwende’ honden.

Nu willen de wetenschappers dat hondengedrag verder onderzoeken, onder meer om te achterhalen hoe nauwkeurig de honden een aanval kunnen voorspellen. Ze ontwikkelden daarvoor een gebruiksvriendelijk dagboek voor iOS- en Android-smartphones. Mensen met epilepsie kunnen deze app gebruiken om hun aanvallen en het gedrag dat hun hond vertoont, te registreren. 

De onderzoekers zullen deze informatie in realtime ontvangen, en komen zo meer te weten over de relatie tussen waarschuwingen en aanvallen.

Gezocht: hondenbaasjes met epilepsie
De onderzoekers zijn op zoek naar vrijwilligers in België, Nederland, Spanje of Italië die het dagboek gedurende een periode van 3 maanden willen invullen.

Mensen die de diagnose epilepsie hebben en die een hond hebben waarvan zij denken dat ze op aanvallen kunnen anticiperen, kunnen contact opnemen via Ana Martos (epidogs@ugent.be).


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram