Mogelijke effecten van gelijktijdig gebruik medicijnen en voedingssupplementen

123-pil-supplem-fruit-funct-food-viatm-12-16.jpg

nieuws

Medicijnen en voedingssupplementen kunnen elkaar beïnvloeden. Bepaalde voedingssupplementen kunnen de werking van een medicijn veranderen. Aan de andere kant kunnen sommige medicijnen de opname van voedingsstoffen in het lichaam verminderen, waardoor een tekort aan mineralen of vitaminen kan ontstaan. 

NPN, de (Nederlandse) branchevereniging voor voedingssupplementen heeft in samenwerking met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) een folder gemaakt die medicijngebruikers attendeert op bepaalde (wissel)werkingen. 

In de folder ‘Medicijnen en voedingssupplementen. Tegelijk gebruiken?’ zien medicijngebruikers bij welke veelgebruikte medicijnen ze alert moeten zijn op een tekort aan vitaminen of mineralen. En ze lezen wanneer het combineren met supplementen beter kan worden vermeden. 

Vijf medicijnen

In de folder worden vijf medicijnen besproken die als ze langere tijd worden genomen, vitamine- en/of mineralentekorten kunnen veroorzaken. Welke tekorten kunnen optreden, hoe ze kunnen worden herkend en wat met klachten kan worden gedaan staat omschreven. 
  • Medicijnen tegen maagzuur (Protonpompremmers, zoals omeprazol en pantoprazol) kunnen een tekort aan vitamine B12 of magnesium veroorzaken. 
  • Metformine kan een tekort aan vitamine B12  veroorzaken.
  • Plastablet (hydrochloorthiazide) kan een kalium- en magnesiumtekort veroorzaken.
  • Prednison of prednisolon kan een kalium- en calciumtekort en botontkalking veroorzaken. 
  • De anticonceptiepil kan leiden tot een afname van foliumzuur en magnesium in het bloed.

Voedingssupplementen

  • Als je antistollingsgeneesmiddelen neemt, moet je voorzichtig zijn met supplementen die ginseng of  Ginkgo biloba bevatten. De combinatie kan bloedingen veroorzaken. 
  • Als je immunosuppressiva neemt, moet je voorzichtig zijn met Echinacea. Echinacea stimuleert mogelijk het immuunsysteem. Daardoor kan het de werking van immunosuppressiva verstoren. 
  • Het gebruik van tryptofaan gaat niet goed samen met het gebruik van slaapmiddelen of antidepressiva
  • Het gebruik van sint-janskruid gaat niet goed samen met veel medicijnen. Zo kan het gebruik van sint-janskruid samen met medicijnen tegen angst en depressie gevaarlijke bijwerkingen geven. Ook vermindert sint-janskruid bijvoorbeeld de werking van medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Ook de werking van de anticonceptie- pil wordt minder. Daardoor is de anti- conceptiepil minder betrouwbaar en is de kans op een zwangerschap groter. 
De brochure is online te downloaden.

Meer info: www.supplementinfo.nl.


Laatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram