Pil kan vrouwelijk libido permanent verminderen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
de-pil-vraagteken-120.jpg

nieuws De pil nemen kan resulteren in een permanent verlies van libido, zelfs nadat de vrouw gestopt is met het nemen ervan. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Boston, Massachusetts.
Het is al langer bekend dat de meeste vrouwen een verminderd libido hebben als ze orale contraceptiva gebruiken. Maar de nieuwe studie, die in het tijdschrift New Scientist gepubliceerd werd, is de eerste die suggereert dat het effect permanent kan zijn.

Een team onder leiding van Irwin Goldstein en Claudia Panzer onderzocht 125 jonge vrouwen, van wie er 62 de pil namen, 40 de pil hadden genomen maar ermee gestopt waren en 23 nooit orale contraceptiva hadden genomen. ,,Er bestaat een kans dat vrouwen voor de rest van hun leven gevolgen ondervinden', concludeert Goldstein.

De pil reduceert het testosteronniveau. Daardoor vermindert het libido, hebben vrouwen die de pil slikken moeilijker een orgasme en kan geslachtsverkeer pijnlijk zijn.

Het onderzoeksteam mat het niveau van het seks hormoon bindend globuline (SHBG), dat het testosteron regelt. Vrouwen die de pil namen, bleken zeven keer meer SHBG in hun bloed te hebben dan zij die de pil niet namen. Bij vrouwen die eerder de pil hadden genomen maar ermee gestopt waren, lag het SHBG-niveau nog altijd drie tot vier keer hoger dan bij vrouwen die nooit de pil hadden genomen.

Wereldwijd nemen ongeveer 100 miljoen vrouwen de pil.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram