ad

Helpt groene thee het risico op kanker verlagen?

Laatst bijgewerkt: juli 2019
123-groene-thee-07-19.jpg

nieuws

Er is onvoldoende bewijs dat groene thee het risico op het krijgen van kanker verlaagt. Er is ook geen gunstige invloed van groene thee op het effect van de behandeling gevonden of op het voorkomen van een tweede tumor. Het gebruik van groene thee wordt afgeraden in combinatie met het medicijn Bortezomib.

Groene thee bladeren zijn afkomstig van dezelfde plant als de zwarte thee bladeren. De groene thee bladeren worden alleen licht gestoomd voor ze klaar zijn voor gebruik. Hierdoor behouden ze hun groene kleur en milde smaak. De zwarte thee bladeren worden geoxideerd en soms ook gerookt, hierdoor krijgen ze de zwarte kleur en sterkere smaak. Het oxideren gebeurt door de bladeren te kneuzen, ze worden hierdoor blootgesteld aan zuurstof. De actieve stoffen in het blad (de antioxidanten) reageren met de zuurstof (oxideren) en raken hun werkzaamheid kwijt.

Groene thee rijk aan polyfenolen
De werking van groene thee wordt toegeschreven aan de antioxidanten in groene thee. Groene thee bladeren bevatten de zogenaamde polyfenolen. In verband met kanker zou het polyfenool ‘epigallocatechine-3-galaat’ (afk. EGCG) een interessante rol spelen. Bij een aantal studies waarbij ze mensen geobserveerd hebben leek deze stof het ontstaan van tumorcellen in meerdere organen te remmen o.a. in de darmen, longen, lever, prostaat, borst en mond. Het zijn echter een beperkt aantal studies. Er kunnen geen uitspraken gedaan worden hoeveel van deze stof nodig zou zijn, en dus hoeveel groene thee nodig is om tumoren te remmen. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft geconcludeerd dat er geen bewijs is dat groene thee helpt het risico op kanker te verlagen. Zoals u ook bij de vraag over antioxidanten kunt lezen, helpt het slikken van antioxidanten niet tegen het krijgen van kanker. Ook het drinken van groene thee, rijk aan antioxidanten, helpt dus niet tegen het krijgen van kanker.

Groene thee tijdens de behandeling
Bij een aantal studies met kankercellen en bij muizen leek groene thee de vorming van uitzaaiingen te voorkomen. Dit is echter nog niet in mensen onderzocht. Er kan daarom niet gezegd worden dat groene thee het ontstaan van uitzaaiingen zou kunnen beïnvloeden.

Geen groene thee bij bortezomib
Maar let op, uit onderzoek is ook gebleken dat componenten van groene thee in combinatie met targeted therapy (moleculair doelgerichte chemotherapie) die de stof bortezomib bevat, de werkzaamheid van de behandeling mogelijk kan verminderden. Deze behandeling staat ook wel bekend onder de naam ‘Velcade’ en wordt o.a. gebruikt bij het multipel myeloom. Effecten van groene thee op de werkzaamheid van andere (chemo-) behandelingen moeten nog nader worden onderzocht. Kortom, er is onvoldoende bewijs om te concluderen dat groene thee een preventieve werking heeft op het ontstaan van kanker noch een gunstig effect heeft tijdens de behandeling. Hier is meer wetenschappelijk onderzoek voor nodig. Bij behandeling met bortezomib is het advies om geen groene thee te drinken.

Groene thee en aromataseremmers
Een eventueel positief effect  van groene thee bij de behandeling met aromataseremmers wordt toegeschreven aan de antioxidanten in groene thee, de catechines of polyfenolen. Een grote overzichtsstudie heeft uitgezocht of er onderzoek is gedaan naar het effect van groene thee op de werkzaamheid van aromataseremmers. De studies die zijn gevonden waren een studie bij ratten waarbij werd gezien dat een catechine extract uit groene thee geen effect had op de remming van aromatase. Een andere studie onderzocht het effect van polyfenolen uit zwarte thee op menselijke borstkanker cellen in een reageerbuisje. In deze studie werd wel remming van het aromatase gevonden. Zowel onderzoek bij dieren als onderzoek in reageerbuisjes kunnen niet worden vertaald naar de mens, omdat stoffen in het menselijk lichaam zich heel anders gedragen en de reacties heel anders kunnen zijn dan bij proefdieren of in reageerbuisjes. Op basis van deze studies kunnen geen conclusies worden getrokken.

Maar ik vind het lekker om groene thee te drinken
De conclusie van een grote studie waarin de onderzoeken van de afgelopen dertig jaar zijn bekeken, is dat het veilig is om tot 1200 ml (+/- 8 koppen) groene thee per dag te drinken.


ad


pub