Kunnen asperges het ontstaan van kanker tegengaan?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
123-asperges-bakje-05-17.jpg

nieuws

Het is niet bewezen dat asperges het ontstaan van kanker kunnen tegengaan. In asperges zitten een aantal stoffen waaraan een eventuele preventieve werking tegen kanker wordt toegeschreven. Dit zijn onder andere glutathion, saponinen en asparagine. De werking van deze stoffen om kanker te voorkomen is niet bewezen.

Glutathion is een antioxidant welke zowel in dierlijke als plantaardige cellen wordt gevonden. Glutathion is net als andere antioxidanten van belang bij de celdeling en het opruimen van schadelijke stoffen in het lichaam. Toch blijkt dat het slikken van supplementen met antioxidanten niet helpt om kanker te voorkomen. 

Daarnaast worden ‘ruwe saponinen’ genoemd als werkzame stof in asperges. Bij een reageerbuis onderzoek remden deze ruwe saponinen de groei van menselijke leukemiecellen. Dat er onder de microscoop een vertragend effect is gezien bij leukemiecellen waar saponinen aan toegevoegd waren, wil echter niet zeggen dat de saponinen uit asperges ook in het menselijk lichaam het ontstaan van kanker tegen gaan. Er is geen onderzoek gedaan bij mensen naar de relatie tussen ruwe saponinen en het ontstaan van kanker.

Asparagine is een van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. De naam asparagine is afkomstig van de asperge omdat het aminozuur voor het eerst in het sap van de asperge is ontdekt. Inmiddels is dit aminozuur ook gezien in vele andere soorten groente en fruit. Asparagine is een veel onderzochte stof. Een variant van asparagine wordt onder andere gebruikt bij de behandeling van acute leukemie bij kinderen. Een tekort aan asparagine is geen oorzaak van acute leukemie. Asparagine wordt in laboratoria gemaakt en verbeterd om vervolgens als medicijn in te zetten. Asperges uit de winkel worden hier niet voor gebruikt en bevatten onvoldoende asparagine om effect te hebben op kanker.

Een ruim gebruik van groente draagt bij aan de hoeveelheid vezels in de voeding en kan op die manier kan wél bijdragen aan het verlagen van het risico op kanker. Variatie is daarbij belangrijk en om die reden is het prima om af en toe asperges op het menu te zetten. 

Lees ook: Helpen sojaproducten het risico op borstkanker te verkleinen?


Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram