Glutenvrij dieet beschermt tegen coeliakie

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
brood-sneden.jpg

nieuws Bij kinderen die een verhoogde kans hebben op coeliakie, en die tijdens de eerste 3 levensmaanden voedsel met gluten krijgen, is de kans dat ze effectief de ziekte krijgen tot vijf keer groter dan bij vergelijkbare kinderen die pas na de vierde maand voeding met gluten krijgen.
Bij mensen met coeliakie veroorzaakt voedsel dat gluten bevat, beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed meer doen. Als gevolg hiervan kunnen klachten ontstaan als diarree, verstopping, groeistoornissen, humeurigheid en vermoeidheid. Ook kunnen tekorten ontstaan aan onder meer vitamines en ijzer.
De enige manier om deze klachten te voorkomen of te bestrijden is het volgen van een glutenvrij dieet

zie ook artikel : Coeliakie en dermatitis herpetiformis (coeliakie van de huid)


bron: JAMA, 18 mei 2005



pub