Gemarineerde olijven

Laatst bijgewerkt: juni 2019
123h-olijf-gemar-06-19.JPG

recepten

Gemarineerde olijven koop je toch kant-en-klaar? Ja, maar je kunt ze ook zelf een lekker smaakje geven en zelfgemaakt is des te lekkerder!
Het vraagt niet veel werk, alleen wat geduld...



Wat heb je nodig?
  • een blik groene of zwarte olijven (ca. 125 g uitgelekt gewicht). Koop je zwarte, kies dan voor echte zwarte olijven (met pit) want de pitloze zwarte zijn meestal groene olijven die behandeld werden.
  • een 4-tal schijfjes onbespoten citroen met schil
  • extra vierge olijfolie van de beste kwaliteit
  • ½ chilipeper
  • 2 lookteentjes
  • 3 takjes tijm
  • 1 kl kruidenmengeling: za’atar of ras el hanout of Italiaanse kruidenmix….
  • een paar blaadjes citroenverbena (of citroenmelisse), of een paar blaadjes munt of een paar korianderblaadjes 
Hoe maak je het?
  • Giet de olijven af en doe ze in een (tupperware) potje met deksel.
  • Plet de lookteentjes met het lemmet van een chefsmes en pel ze. Trek ze in stukjes.
  • Rits de blaadjes van 2 tijmtakjes.
  • Snijd de citroenplakjes in stukjes.
  • Versnipper de chilipeper en de citroenverbena of munt of koriander.
  • Verdeel al die smaakmakers en de kruidenmengeling over de olijven en roer ze goed door. Vul verder aan met olijfolie tot de olijven net onder staan. Leg het resterende takje tijm erover.
  • Zet het deksel op de pot en laat de olijven minstens 24 uren marineren in de koelkast. Roer ze af en toe eens door.
  • Schep de olijven uit de olie en serveer ze in een mooi potje of schaaltje. 
  • Je kunt ze eventueel nog garneren met stukjes ansjovis of chorizo.


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice



pub