Al gehoord van haverzemelen?

123h-haver-var.-05-19.jpg

nieuws

Havermout en havervlokken zijn populairder dan ooit. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel zo’n pak ‘superfood avant la lettre’ in de kast staan. Is het niet voor de granola of de havermoutpap als ontbijt, dan worden ze gretig gebruikt als ingrediënt voor koekjes of ander gebak.

Maar heb je al gehoord van haverzemelen (oat bran in het Engels)? Dat zijn de buitenste, eetbare velletjes van de korrel. Ze bevatten weinig eiwit en vetten en ze zijn een goede bron van vezels. Die vezels bevorderen de stoelgang, ze helpen om de cholesterol onder controle te houden en ze zorgen voor een lang verzadigingsgevoel. In tegenstelling tot tarwezemelen zijn ze wel oplosbaar en vermengen ze zich met de andere voeding die in het spijsverteringsstelsel terechtkomt. Maar ons lichaam beschikt niet over de nodige enzymen om dergelijke vezels te absorberen, en daarom worden ze via de natuurlijke weg afgescheiden, samen met de andere voedingsstoffen (suikers en vetten) waarmee ze geclusterd zijn. Bingo, want op die manier neemt ons lichaam minder suiker, vetten en dus calorieën op uit de voeding! Daar is wel een voorwaarde aan verbonden: haverzemelen hebben voldoende vocht nodig om al die nuttige taken uit te voeren.

Er wordt aangeraden om maximaal 3 eetlepels haverzemelen per dag te eten, want ze hebben de neiging om ook de nuttige voedingsstoffen in ons spijsverteringsstelsel op te nemen. Bovendien zijn ze vrij calorierijk en kan een teveel ervan de maag belasten. Evenals andere haverproducten zijn haverzemelen van nature glutenvrij maar worden ze vaak door gluten gecontamineerd omdat ze worden verwerkt in een omgeving waar ook andere granen (die wel gluten bevatten) aanwezig zijn. Wie coeliakiepatiënt is, checkt dus best de verpakking om de aanwezigheid van glutensporen volledig uit te sluiten.

Haverzemelen kan je kopen in biowinkels en in sommige supermarkten of online.

Bron: ‘Koken voor een maatje minder - min zes kilo in zes weken’ van Hilde Deweer en Marie Bossuyt
In dat boek worden haverzemelen elke dag gebruikt bij het ontbijt. Samen met andere ingrediënten worden ze verwerkt in een lekkere pannenkoek of broodje. 

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram