Hoe behoud je zo goed mogelijk je levenskwaliteit bij borstkanker?

Laatst bijgewerkt: mei 2019
ad_Femina-Campagne-Beeld-AG-c.jpg

nieuws Wat als jij borstkanker zou krijgen? Hoe zou je reageren? Zou je positief blijven en strijdvaardig zijn? Moeilijk te zeggen. Je zou zeker overrompeld worden door emoties: onzeker over de beslissingen die je moet nemen, ongerust over de kosten die de behandeling van de ziekte met zich meebrengt en bezorgd omdat je levenskwaliteit zienderogen achteruitgaat.

Omgaan met kanker is voor iedereen anders
Iedereen die kanker krijgt, reageert daar op zijn eigen manier op. Als je te horen krijgt dat je de ziekte hebt, is de schok groot en onderga je heel wat emoties: verwarring, woede, angst, ontkenning, jaloezie, depressie… Die zijn allemaal perfect normaal. Wat je reactie ook is, je moet ze aanvaarden. 

Het helpt om goed voor jezelf te zorgen 
Iedereen heeft zijn eigen manier om zoveel mogelijk levenskwaliteit te behouden. Goede medische begeleiding, ondersteuning van familie en vrienden en voldoende tijd maken voor jezelf zijn daarbij essentieel. Je leven terug in handen nemen en proberen te genieten van de dingen die je energie geven, daar gaat het om! 

ad_Yoga20195b.jpg

Wat kan je doen om jezelf beter te voelen?
Om er niet helemaal onderdoor te gaan, is het heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en jezelf een extraatje te gunnen. Enkele voorbeelden van kankerpatiëntes: 

  • Er even tussenuit: een paar dagen op adem komen met familie of vrienden en even niet aan de ziekte denken. 
  • Speciale voeding: een paar bezoekjes aan een diëtist(e) kunnen zeker helpen als je smaakpapillen niet goed meer werken of je lichaam een andere soort voeding vraagt door de zware behandeling. 
  • Gespecialiseerde schoonheidsverzorging: als je je haren, wenkbrauwen en wimpers verliest, verandert je uiterlijk drastisch. Een hele beproeving voor veel vrouwen. Een schoonheidsspecialiste kan met haar tips en hulp weer een glimlach op je gelaat toveren. 
  • Onco-revalidatie met yoga, pilates, mindfulness … helpt om je lichaam opnieuw te aanvaarden en een nieuw evenwicht te vinden tussen lichaam en geest.  
  • Acupunctuur: sommige vrouwen kunnen hiermee de pijn en de negatieve effecten van de soms erg agressieve behandelingen verzachten. 
  • Oncomassage: om terug te leren genieten van je lichaam en om de fysieke en emotionele vermoeidheid te verminderen. 
Ook al zijn er geen wetenschappelijke bewijzen dat yoga of reizen je kansen op genezing verhogen, toch is het belangrijk om zowel psychisch als fysiek in evenwicht te blijven om deze beproeving zo goed mogelijk te doorstaan. 

Als je levenskwaliteit zakt, verhoogt het risico op depressie
De controle over je eigen leven verliezen, het gebrek aan zekerheid, je levenskwaliteit achteruit zien gaan, … leidt in 25 % van de gevallen tot depressie1. En dat kan het genezingsproces bemoeilijken door bijvoorbeeld slaaptekort en angstaanvallen. Dan is professionele psychologische ondersteuning aangeraden.

Heb je de middelen om je levenskwaliteit te behouden?
Een weekendje weg, een paar sessies acupunctuur, schoonheidsverzorging, of psychologische ondersteuning … het helpt om je levenskwaliteit te verhogen en heeft zo een positieve impact. Je hebt er echter wel een extra budget voor nodig, en dat heb je misschien niet. Daarom stelt AG Insurance je een verzekering voor waarmee je een bedrag krijgt dat je vrij mag besteden, bij borstkanker en 6 andere kankers. Een interessante piste als je nog geen kanker hebt of als je je dochters of kleinkinderen wil verzekeren, zeker als je weet dat in België 1 vrouw op 8 helaas borstkanker krijgt2.

Bronnen:
1. Angelique Verzelen, oncopsychologe, in magazine “Leven”, editie 65, januari 2015
2. https://www.think-pink.be/nl/artikels/d/a/268/Opnieuw-lichte-daling-aantal-borstkankerdiagnoses-in-2015

Dit is reclame voor de Feminaverzekering van AG Insurance, een levenslange ziekteverzekering (Tak 2) onderworpen aan het Belgisch recht, eventueel door je tussenpersoon verkocht. Met deze verzekering krijg je een eenmalig bedrag bij diagnose van kanker (vanaf stadium T1) aan de borsten, baarmoeder(hals), eierstokken, eileiders, vagina of schaamlippen, om de kosten te helpen dekken. Er zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden voor het verzekerde risico. Zijn o.a. uitgesloten: de aanwezigheid van invasieve tumoren in andere lichaamsdelen (zelfs als die aan de oorsprong liggen van een van de kankers), goedaardige en niet-invasieve tumoren, niet-invasieve letsels op de vrouwelijke geslachtsorganen of borsten, preventieve behandelingen, preventieve operaties. Neem vóór de onderschrijving de algemene voorwaarden en het informatiedocument door, gratis beschikbaar op vivay.be. Daar kan je ook een offerte met premieberekening vragen. Voor klachten kan je terecht bij AG Insurance nv, Dienst Klachtenbehandeling, E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel (customercomplaints@aginsurance.be of +32 (0)2 664 02 00), of bij de Ombudsman van de Verzekeringen, de Meeûssquare 35, 1000 Brussel (www.ombudsman.as, +32 (0)2 547 58 71).

AG Insurance nv – RPM Brussel – BTW BE 0404.494.849 – www.aginsurance.be - Tel. +32(0)2 664 81 11 - Belgische verzekeringsmaatschappij vergund onder code 0079, onder toezicht van de Nationale Bank van België, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel.


bron: ingezonden mededeling: AG Insurance
verschenen op : 20/05/2019