Voeding en leefstijl spelen belangrijke rol bij darmkanker

Laatst bijgewerkt: mei 2019
123-gez-voed-fruit-groenten-08-16.jpg

nieuws

Jaarlijks krijgen meer dan 8.000 mensen in België de diagnose darmkanker. Dat terwijl uit het grootste onderzoek ooit naar kankerpreventie blijkt dat er keuzes in voeding en leefstijl zijn waarmee de kans op darmkanker verkleind kan worden. Dat wordt wederom bevestigd door het grootste onderzoek ooit op dit gebied dat uitgevoerd is door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. 

Voor dit onderzoek is al het beschikbare bewijs wereldwijd naar voeding, gewicht en lichaamsbeweging in relatie tot het risico op darmkanker geanalyseerd. 

Wat het risico op darmkanker verhoogt:
  • Bewerkt vlees eten, zoals ham en salami
  • Te veel rood vlees eten (meer dan 500 gram per week, gewicht na bereiding), zoals rund- en varkensvlees
  • Overgewicht of obesitas hebben
  • Twee of meer glazen alcohol per dag drinken
  • Roken

Wat het risico op darmkanker verlaagt:
  • Volkorengraanproducten eten, zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst
  • Meer vezelrijke voeding eten, naast meer volkoren ook meer groente en fruit
  • Meer bewegen, alle vormen van lichaamsbeweging tellen mee
  • Een gezond gewicht behouden




pub