Welke invloed heeft pasgeboren kind op slaap ouders?

Laatst bijgewerkt: april 2019
123-vader-pasgeb-baby-slaap-04-19.png

nieuws

Britse wetenschappers hebben onderzocht welke invloed pasgeborenen hebben op de slaap van hun ouders. Het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Sleep, ging na hoeveel uren jonge ouders gemiddeld per nacht slapen vóór en na de geboorte van hun kind. Ze ondervroegen hiervoor ruim vierduizend mannen en vrouwen over een periode van 8 jaar.

Voor de geboorte sliepen de vrouwen gemiddeld 7 uur en 9 minuten en de mannen 7 uur en 11 minuten. Na de bevalling verminderden zowel duur als kwaliteit van de slaap. De slaap was het meest verstoord in de eerste 3 maanden na de geboorte. Vrouwen slapen dan gemiddeld 62 minuten minder lang en hun slaapkwaliteit ligt 1,81 punten lager dan vóór de bevalling. Mannen slapen gemiddeld 13 minuten minder lang en hun slaapkwaliteit ligt 0,79 punten lager. Vrouwen die borstvoeding geven, slapen gemiddeld 14 minuten minder lang dan vrouwen die geen borstvoeding geven. Voor mannen werd geen verband aangetoond met borstvoeding. Bij een 2de en 3de kind nam de slaaptijd en kwaliteit minder af dan bij een eerste kind. 

Ook lang na de geboorte slapen vaders en moeders minder lang. Wanneer het kind vier tot zes jaar was, sliep de moeder nog steeds gemiddeld 22 minuten minder lang en ligt slaapkwaliteit 0,95 punten lager dan voordien. Vaders slapen dan gemiddeld 14 minuten minder lang en hun slaapkwaliteit ligt nog 0,64 punten lager. 

Deze inschattingen zijn afkomstig van bevragingen van ouders, niet van metingen, wat niet erg nauwkeurig is. Maar het geeft toch wel een trend weer. 

Bronnen:
academic.oup.com
www.nhs.uk
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram