Onderzoek: UGent zoekt vrijwilligers (50+) met knieartrose

Laatst bijgewerkt: juli 2019
123-dr-oz-kine-knie--03-18.jpg

agenda

Onderzoek heeft aangetoond dat personen met knieartrose gemiddeld een grotere belasting hebben in hun knieën tijdens het wandelen. Hierdoor hebben ze vaak pijn wanneer ze stappen. Begeleide oefentherapie kan deze pijnklachten verminderen. Daarnaast kan ook het dragen van een bepaald type van schoenen helpen bij het ontlasten van de knie. Het doel van deze studie is na te gaan of het dagelijks dragen van één van twee types schoenen de artrotische knie adequaat ontlast, en daardoor, de effecten van gecombineerde oefentherapie kunnen verbeterd worden.

De studie duurt 9 maanden met 3 testmomenten (start, na 3m en na 9m) waarbij in de eerste 3 maand 1 keer per week oefentherapie in groep georganiseerd wordt. De deelnemers voeren ook thuis oefeningen uit aan de hand van een oefenbundel. Er wordt hen gevraagd om minstens 4 uur per dag studieschoenen te dragen gedurende de volledige studieperiode van 9 maanden. Voor een uitgebreid overzicht van het verloop van de studie kan u terecht op de website.

De proefpersoon krijgt gratis oefentherapie onder begeleiding van een kinesitherapeut en de schoenen mag hij/zij bij het beëindigen van de studie houden. Bovendien ontvangt de deelnemer een waardebon van Stad Gent t.w.v. 50 euro.
 
Doelgroep
50 jaar of ouder
kniepijn op de meeste dagen van de maand
geen knieprothese in de meest pijnlijke knie 
geen operatie gepland gedurende de komende 9 maanden 
bereid zich te engageren om de studietherapie en procedures te doorlopen gedurende 9 maanden

Geïnteresseerden kunnen meteen een online vragenlijst invullen om te weten te komen of ze in aanmerking komen voor deze studie via deze link.

Meer info


pub