Te veel acrylamide in koekjes en chips

123-groentechips-acrylamide-1-vet-03-19.png

nieuws

In april 2018 werd een nieuwe Europees wetgeving van kracht waarbij referentiewaarden werden vastgelegd omtrent het acrylamidegehalte per voedingscategorie (aardappelchips, frieten, koekjes en wafels …). Tien Europese consumentenorganisaties testten meer dan 500 producten in 14 productgroepen. 80 daarvan worden verkocht op de Belgische markt. In vier van die 80 producten troffen de onderzoekers meer acrylamide aan dan er maximaal in mag zitten. 

De consumentenorganisaties tillen vooral zwaar aan het feit dat de hoeveelheid acrylamide in producten voor kleine kinderen vaak te hoog is. Van de 8 onderzochte kinderkoekjes en 4 merken ontbijtgranen voor kinderen zitten er 4 in de gevarenzone.

Ook wezen de tests uit dat er veel acrylamide zit in groentechips. Die lijken misschien gezond, maar uit het onderzoek blijkt dat deze soort chips 2 keer zoveel acrylamide bevat als gewone aardappelchips. Dat komt voornamelijk doordat er voor aardappelchips wèl richtlijnen voor de maximale hoeveelheid acrylamide bestaan, maar voor groentechips nog niet.

Bronnen
www.beuc.eu/publications/beuc-x-2019-010_more_efforts_needed_to_protect_consumers_from_acrylamide_in_food.pdf
www.test-aankoop.be/gezond/voeding/voedselveiligheid-en-additieven/nieuws/test-acrylamide
www.consumentenbond.nl/kindervoeding/test-acrylamide-in-kinderproducten
www.health.belgium.be/nl/voeding/voedselveiligheid/chemische-contaminanten/procescontaminanten/acrylamide

 


Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram