ad

Licht overgewicht gezond?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
aardbei-taart.jpg

nieuws Obesiteit (BMI>30) heeft een hele reeks negatieve gevolgen voor de gezondheid (verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes, enz.). Mensen met een licht overgewicht (BMI tussen 25-30) daarentegen zouden wel eens een verhoogde levensverwachting kunnen hebben in vergelijking met mensen die te licht wegen (BMI < 18,5) of die obees (BMI > 30) zijn.

Mensen met een BMI rond 25 leefden het langst. Dat zeggen onderzoekers van de American Centres for Disease Control & Prevention (CDC).
De studie onderzocht het verband tussen de BMI en de jaarlijkse sterftecijfers over een periode van 30 jaar. Hieruit blijkt dat de gevolgen van overgewicht tot nu toe wellicht fel overschat werden.
Vorig jaar kwam de CDC nog tot het besluit dat obesiteit in de USA elk jaar 400.000 overlijdens zou veroorzaken, waarmee het na roken de tweede belangrijkste doodsoorzaak was (voor alcohol, infecties, vergiftiging en milieuvervuiling, auto-ongevallen, wapengebruik en illegale drugs). Het nieuwe onderzoek komt echter tot het besluit dat slechts 112.000 doden een gevolg zouden zijn van obesiteit (en 34.000 extra doden door ondergewicht). Als de gezondheidsvoordelen van licht overgewicht in mindering gebracht worden, zou het totale dodenaantal terugvallen tot 25.814.
Volgens het CDC blijft obesiteit een belangrijke oorzaak van ziekte en dood. Maar wellicht kunnen de gunstiger cijfers mede verklaard worden door betere behandelingen van o.m. verhoogde bloeddruk, cholesterol, diabetes, enz.

zie ook artikel : BMI-index - Ben ik te dik of te dun?


bron: Journal of the American Medical Association, 13 april 2005

ad


pub