Een eerste piek van berkenstuifmeel

Laatst bijgewerkt: maart 2019
123-berkenpollen-hooik-allerg-03-19.png

nieuws

Na de bloei van de els en de hazelaar kondigt het nationaal aerobiologisch surveillancenetwerk van Sciensano het begin van het berkenpollenseizoen aan. De hoeveelheden van deze zeer allergie verwekkende stuifmeelsoort zijn recent toegenomen, een eerste signaal dat een risicoperiode is begonnen voor personen die gevoelig zijn voor dit stuifmeel (ongeveer één op de tien Belgen).

De berk wordt als de meest allergie verwekkende boomsoort in België beschouwd. De bloeiperiode van deze boom is in principe in maart en april, zoals de pollenkalender op www.airallergy.be illustreert.

Het is onmogelijk om te voorspellen of het berkenseizoen zo intens zal zijn als het seizoen van de els en de hazelaar. De jaarlijks ingezamelde pollenconcentraties zijn zeer variabel, zoals voor de meeste bomen, en hangen specifiek af van de boomsoort. Op het moment dat de bloeiwijzen rijp zijn en klaar om hun stuifmeel in de lucht te verspreiden, spelen de weersomstandigheden een belangrijke rol. Terwijl wind en milde temperaturen de verspreiding van het stuifmeel bevorderen, zorgt regenweer ervoor dat pollen neerslaat waardoor de concentraties afnemen.

Wat te doen in geval van symptomen ?
Een stuifmeelallergie is een chronische ziekte waarbij de diagnose moet gesteld worden door een dokter. De symptomen zijn gemakkelijk te verwarren met deze van andere ziektes (verkoudheid enz.) en het fenomeen kan complex worden in geval van polyallergieën (bv. allergie voor zowel berk als gras) of kruisallergieën. De berkenstuifmeelallergie kan in sommige gevallen gepaard gaan met voedselallergieën, vanwege de aanwezigheid van vergelijkbare allergenen in sommige producten. Voorbeelden zijn amandelen, hazelnoten, pinda’s, appels, peren, perziken, abrikozen, kiwi’s, kersen, pruimen, knolselderij, wortels en sojabonen.

De typische klinische symptomen zijn:
- Prikkelende, jeukende, tranende en rode ogen
- Niesbuien, verstopte neus, verstopte sinussen, verlies van smaak- en reukzin, lopende neus, en in sommige gevallen jeuk achterin de mond of in de keel

Hoe de ongemakken beperken en niesbuien verlichten?
- Volg de richtlijnen en de aanbevolen behandeling van uw arts
- Reinig uw neus met fysiologisch water
- Vermijd inspanning en sportieve activiteit in de buitenlucht
- Draag een (zonne-)bril om contactreacties te vermijden
- Neem een douche en was uw haren voor u gaat slapen
- Gebruik papieren zakdoeken en werp deze systematisch weg na elk gebruik
- Droog de was niet buiten
- Houdt de ramen dicht bij verplaatsingen met de wagen
- Raadpleeg regelmatig de website www.airallergy.be om op de hoogte te blijven van de evolutie van het hooikoortsseizoen in België
pub