1 op de 2 vrouwen krijgt last van osteoporose. Hoe kan je het voorkomen?

Laatst bijgewerkt: maart 2019

nieuws

De naakte feiten

ad_willph_b_82269474.jpg

Een op twee fracturen op latere leeftijd bij vrouwen is te wijten aan osteoporose. Dat zijn 600.000 vrouwen in België alleen al! 
Osteoporose of botontkalking is een chronische aandoening die lange tijd onopgemerkt in het skelet sluimert en zich traag ontwikkelt. Ze leidt tot een te lage botmassa en ze veroorzaakt een structurele afbouw van het botweefsel. Finaal maakt ze de botten zo fragiel en poreus dat ze zeer gemakkelijk breken. Vooral de polsen, heupen en wervels krijgen daaronder te lijden. 

Osteoporose kan een grote impact hebben op de levenskwaliteit en autonomie van de patiënt. Zo’n fractuur kan zeer ernstig zijn en veroorzaakt soms blijvende letsels. Bij 10 tot 20 % is er zelfs permanente hulp nodig. Het eerste jaar ligt het risico op sterfte ook 30 % hoger. 

Preventie is dus dé boodschap en het is noodzakelijk om daar tijdig werk van te maken.

Preventie is het sleutelwoord

Om ons skelet sterk en gezond te houden, hebben we calcium nodig. Het is de belangrijkste bouwsteen van onze botten. Ons lichaam heeft dagelijks behoefte aan 1200 à 1500 mg. Niet alleen voor de opbouw van ons beendergestel, ook voor andere essentiële functies! Een gemiddelde Belg neemt slechts 600 à 700 mg calcium in via zijn voeding, mannen meestal iets meer dan vrouwen. De rest vult het lichaam aan via de reserves die gestockeerd zijn in de botstructuur. Met andere woorden: voor de tekorten gaat ons lichaam calcium ‘tanken’ bij onze botten waardoor die brozer worden.

Bij een vrouw treedt er vanaf de menopauze versneld botverlies op omdat ze minder oestrogeen produceert. Dat is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van de botten. 

Wat is de oplossing? Door tijdig te starten met extra calciuminname kan er voldoende nieuw botweefsel worden aangemaakt. 

ad_willph_stck_789934867.jpg

Niet elke calciumvorm werkt even doeltreffend

Calciumsupplementen in de vorm van kauwtabletten worden niet altijd goed geabsorbeerd door het lichaam en hebben daarenboven vaak minder aangename nevenwerkingen.
D-vital calcium wordt in poedervorm aangeboden en laat zich veel beter opnemen. D-vital calcium bevat niet alleen zuiver calciumcarbonaat maar ook 2 gram citroenzuur en vormt zodoende goed adsorbeerbare calciumzouten in het lichaam.

Ontdek de vele voordelen van D-vital calciumzakjes

  • Je kunt een zakje D-vital calcium op eender welk moment van de dag innemen met een glaasje water, ook los van de maaltijd.
  • Je mag D-vital calcium ook gebruiken als je maagzuurremmers (refluxmedicatie) inneemt, wat voor de supplementen in tabletvorm niet het geval is.
  • D-vital calcium wordt geproduceerd in poedervorm en heeft een aangename smaak. Het wordt gegarandeerd beter opgenomen dan een kauwtablet.
  • D-vital bevat ook vitamine D die eveneens een rol speelt in de preventie tegen osteoporose.
  • D-vital calcium wordt beter verdragen. Het heeft minder onaangename nevenwerkingen zoals constipatie, gasvorming, zwaar gevoel in de maag.


bron: ingezonden mededeling: Willpharma
verschenen op : 14/03/2019 , bijgewerkt op 14/03/2019