Te veel additieven in garnalen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
garnalen-citroen.jpg

nieuws Volgens Test-Aankoop worden er te veel additieven toegevoegd aan garnalen.

Uit een test die de consumentenorganisatie uitvoerde bij 35 stalen, werden de wettelijke normen voor bewaarmiddelen weliswaar slechts in drie gevallen overschreden, maar volgens Test-Aankoop zijn de normen voor bewaarmiddelen, kleurstoffen en smaakversterkers te laks.

Ondanks het feit dat de consument over garnalen het idee heeft dat het hier een natuurproduct betreft trof Test-Aankoop bij haar testen op garnalenproducten in alle vormen slechts in 4 gevallen geen bewaarmiddelen aan. Drie stalen bleken teveel sulfieten te bevatten of zelfs het verboden boorzuur.

Volgens Test-Aankoop zijn de normen voor de additieven te laks. Een teveel aan bewaarmiddelen bijvoorbeeld kan allergische reacties of overgevoeligheid uitlokken. Wat het bewaarmiddel benzoëzuur betreft, blijkt dat de meeste stalen nu al veel minder bevatten dan wettelijk toegelaten zodat de wetgever de norm makkelijk zou kunnen terugschroeven. De organisatie pleit er ook voor de huidige bewaarnorm van 20 dagen in te korten.




pub