Hoe maak je je handen helemaal proper?

Laatst bijgewerkt: februari 2019
123-h-handen-wassen-zeep-02-19.jpg

nieuws

Iedereen weet dat een goede handhygiëne belangrijk is om de verspreiding van besmetting of ziektes  te helpen voorkomen. Verkoudheid, griep, diarree ... om er maar enkele te noemen, worden gemakkelijk via handcontact doorgegeven. 
Daarom is het raadzaam om steeds je handen te wassen na toiletgebruik, na contact met dieren en lichaamsvocht (ook via niezen en snuiten), na hoesten, na wondverzorging of toedienen van medicatie. Ook wanneer je handen gewoon vuil zijn of met potentieel besmette objecten in contact zijn gekomen, hebben ze een reinigingsbeurt nodig.

Maar hoe maak je je handen op de juiste manier schoon? Moet je warm water gebruiken en antibacteriële zeep en hoe lang moet zo’n schrobbeurt duren?
Zo ga je te werk
  1. Verwijder alle juwelen van je handen en polsen.
  2. Maak je handen nat onder de kraan. Koud stromend water is prima, het hoeft niet lauw of warm te zijn. 
  3. Zeep je handen en polsen in, bij voorkeur met vloeibare zeep uit een pompje, en was ze grondig. Doe dat gedurende 20 seconden. Vergeet ook niet om je vingers en de ruimte ertussen een beurt te geven. 
  4. Spoel de zeep gedurende 10 seconden af onder stromend water.
  5. Droog je handen met een papieren doekje of met een droge, propere (verse) stoffen handdoek. 
  6. Draai de kraan dicht met je (hand)doekje en gooi het in de pedaalemmer zonder die met je handen aan te raken. Of gebruik het eerst nog eens om de deurklink (in een openbaar toilet of een openbare ruimte) te openen zodat je handen helemaal clean blijven wanneer je die ruimte verlaat.


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice
verschenen op : 17/02/2019


pub