Vrouwen gezocht die willen bijdragen aan het onderzoek naar Alzheimer

Laatst bijgewerkt: februari 2019
123-dement-alzheimer-gom-vergeten-09-18.jpg

nieuws

UZ Gent zoekt vrouwen tussen 40 en 65 jaar voor een onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Deze studie onderzoekt het metabolisme van amyloïd in de hersenen en hoe het evolueert tijdens de menopauze. 

Amyloïd is een eiwitfragment dat een belangrijke rol speelt bij de groei van zenuwcellen en het herstellen van schade aan deze cellen. Een verhoogde vorming en verminderde afbraak van amyloïd kan de geleiding van de zenuwen beschadigen wat de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer versnelt. Hormonen of anti-hormonen kunnen de afbraak of aanmaak van het amyloïd veranderen. Deze studie zal ons helpen om beter te begrijpen welke invloed vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron – als behandeling van menopauzale klachten) of anti-hormonen (als behandeling van borstkanker) hebben op het metabolisme van amyloïd. 

Duur studie: 6 maanden met in het totaal 2 bezoeken aan het ziekenhuis. De studiebezoeken gaan door op het moment van een routineconsultatie. Tijdens elk bezoek wordt er bloed geprikt en worden er enkele vragenlijsten afgenomen. 

Vergoeding: Parkeerticket per studiebezoek aan het ziekenhuis.

Doelgroep
Belangrijkste voorwaarden voor deelname:
Menopauzale klachten hebben waarvoor je substitutie wil nemen OF menopauzale klachten hebben als gevolg van de inname van anti-hormonen voor de behandeling van borstkanker;
Geen te hoge bloeddruk hebben;
Geen afwijkende schildklierfunctie hebben.

Contact: Vakgroep Structuur en Herstel van de Mens
Herman Depypere
sara.somers@ugent.be
09 332 07 58


pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt