De MonaLisa Touch: is ‘vaginale verjonging’ nodig en mogelijk?

123-h-01-19-vagina-probl-laser-01-19.jpg

nieuws

Na een geboorte of de menopauze kunnen vrouwen last hebben van een minder stevige vaginawand of vaginale droogte. Dat kan leiden tot een branderig gevoel, jeuk en/of pijn, pijn bij het vrijen en minder zin in vrijen. 
Een lokale behandeling met oestrogenen in de vagina (crèmes, gels, zetpillen) geeft meestal goede resultaten. Na het stoppen van de behandeling kan de vaginale droogte echter opnieuw optreden. 

Lees ook: Wat zijn de oorzaken van vaginale droogheid en wat kan je eraan doen?

De laatste jaren maakt een nieuwe behandeling met een zogenaamde gefractioneerde CO2 laser nogal furore. In de dermatologie wordt de gefractioneerde laser al langer gebruikt voor behandeling van littekens van acne of brandwonden en de laatste jaren ook voor huidverjonging. 

Bij deze ‘vaginale verjongingsbehandeling’ zoals het ook genoemd wordt – met verleidelijke namen als MonaLisa Touch, Diva Tight Laser of IntimaLase - worden op een gecontroleerde wijze met de laser microscopisch kleine ‘brandwondjes’ gemaakt, over zo'n 6 à 7 procent van de schedewand. Tijdens het natuurlijk herstelproces dat daarop volgt in het bindweefsel van zowel de behandelde als de niet-behandelde vaginawand worden nieuw collageen (een lijmvormend eiwit) en elastine (een elastisch eiwit) aangemaakt. Op die manier worden niet alleen de stevigheid en de elasticiteit van de schedewand hersteld, maar komt ook het vochtgehalte ervan terug op peil, zodat de vaginawand terug dikker wordt en er opnieuw afscheiding van mucus optreedt zoals vóór de menopauze. In een laatste stap komen ook de lactobacillen terug die zoals vroeger voor een verdedigingsbarrière zorgen tegen vaginale infecties. 

De behandeling bestaat uit 3 sessies en een jaarlijkse onderhoudsbehandeling. 
Deze laserbehandeling wordt momenteel ook in ons land door enkele gynaecologen en ziekenhuizen uitgevoerd en gepromoot. De prijs van één behandeling is 400 euro. Omdat (minstens) drie behandelingen nodig zijn, komt het totaal op 1200 euro voor het eerste jaar. Daarna volstaat één sessie per jaar. Deze behandeling wordt niet terugbetaald door de ziekteverzekering.
Bij een natuurlijke menopauze zouden met deze laserbehandeling slaagpercentages van 84 à 86 procent worden gehaald. Wanneer de menopauze abnormaal vroeg optrad, bijvoorbeeld na chemo- of radiotherapie of na de heelkundige wegname van beide eierstokken, worden slaagpercentages van 75 procent gemeld. 
Ook voor andere vaginale klachten – bijvoorbeeld voor zogenaamd vaginaherstel na een bevalling - wordt deze behandeling op sommige websites aanbevolen. 

Onvoldoende bewijs voor veiligheid en werkzaamheid

Over de werkzaamheid en de veiligheid van deze behandeling op de korte of lange termijn bestaan echter nauwelijks onafhankelijke wetenschappelijke studies. 

In tegenstelling tot wat op de websites van firma’s en artsen die deze behandeling aanbieden wordt beweerd, is deze behandeling niet goedgekeurd door het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA voor vaginale klachten. Medio 2018 heeft de Amerikaanse FDA zelfs uitdrukkelijk gewaarschuwd voor deze behandeling, omdat de veiligheid en de effectiviteit onvoldoende bewezen is. De FDA verbiedt de promotie van deze behandeling voor onder meer vaginale behandelingen. Deze behandeling zou brandwonden, littekens en terugkerende pijn, en mogelijk ook incontinentie kunnen veroorzaken, zo zegt de FDA. 
Ook de Amerikaanse vereniging van gynaecologen, The College of Obstreticians and Gynecologists, raadt het gebruik van deze techniek af voor vaginale klachten. 

Meer info
www.monalisatouch.be
www.drpatrickputtemans.be/nl/monalisatouch
www.mediclinic.be/nl/behandelingen/esthetische-dermatologie/notext/vaginale-atrofie
www.mznl.be/behandelingen/vaginale-atrofie-monalisa-touch
www.acog.org/Clinical-Guidance-and-Publications/Position-Statements/Fractional-Laser-Treatment-of-Vulvovaginal-Atrophy-and-US-Food-and-Drug-Administration-Clearance
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5418869/
www.fda.gov/MedicalDevices/Safety/AlertsandNotices/ucm615013.htm


Laatst bijgewerkt: januari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram