ad
Voor jou gelezen op De Standaard

Langer leven dankzij bananen, volkoren rijst en kikkererwten

Laatst bijgewerkt: oktober 2019

nieuws

Vezels zijn belangrijker dan lange tijd gedacht. Dat is althans de conclusie van een gezamenlijke studie van de universiteit van Dundee in het VK en de universiteit van Otago, in Nieuw-Zeeland. Volgens de onderzoekers kunnen vezels helpen om een langer en gezonder leven te leiden, als je er genoeg van eet.

Uit het onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, blijkt dat vezels een effect hebben op hoe vetten worden opgenomen in de dunne darm en dat voldoende inname de kans op een hartaanval of beroerte en diabetes type 2 verkleint. Vezels houden de cholesterol en bloeddruk onder controle en helpen tegen constipatie.

Wetenschappers hebben die effecten op de gezondheid bewezen in een langetermijnstudie, in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie. ‘Het bewijs is overweldigend’, zegt één van de onderzoekers, professor John Cummings aan BBC News. ‘Dit is een gamechanger, mensen moeten deze conclusies meenemen in hun alledaags leven’, vindt hij.

Hoeveelheid
Er was  ook weinig geweten over hoeveel vezels we eigenlijk moeten opnemen. Het onderzoek toont aan dat mensen minstens 25 gram vezels per dag moeten eten. De voordelen voor de gezondheid vergroten nog wanneer je meer dan 30 gram per dag eet.

Dat lijkt weinig, maar een gemiddelde banaan bevat bijvoorbeeld maar 3 gram vezels, op een totaal gewicht van ongeveer 120 gram. Volgens professor Cummings kan de aanpassing naar meer vezels eten, voor veel mensen een uitdaging zijn. De National Health Service van het Verenigd Koninkrijk geeft een aantal tips mee op dat te vergemakkelijken:

- Vezels zijn terug te vinden in sommige ontbijtgranen

- Kook aardappelen met de schil aan

- Ruil wit brood, pasta en rijst voor volkoren

- Kies voor een vezelrijk ontbijt zoals havermout

- Verrijk een salade met kikkererwten, bonen of linzen

- Eet vers fruit of noten als dessert

- Eet minstens vijf porties fruit per dag

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20190111_04095509

De Standaard
ad


pub