ad

Hoe kunt u diabetische retinopathie voorkomen en hoe wordt het behandeld?

Laatst bijgewerkt: januari 2019
123h-retina-scan-01-19.jpg

nieuws

Diabetische retinopathie is een degeneratieve aandoening van de bloedvaten van het netvlies die voorkomt bij mensen met suikerziekte (diabetes). Diabetische retinopathie is een belangrijke oorzaak van blindheid. Wanneer ze tijdig wordt opgespoord, kan ze meestal goed worden behandeld.

Diabetische retinopathie treedt op wanneer de kleine bloedvaatjes, die het netvlies voorzien van voedingsstoffen en zuurstof, door het teveel aan suiker in het bloed beschadigd worden. Daardoor kunnen ze bloeden en beginnen lekken, en kan er ook littekenweefsel ontstaan. 

Diabetische retinopathie en maculopathie ontstaan sneller bij slecht geregelde suikerwaarden. Hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte vergroten het risico.

Hoe kunt u diabetische retinopathie voorkomen?

 • Hou uw bloedglucose strikt onder controle.
 • Indien problemen met verhoogde bloeddruk of verhoogd cholesterol moeten deze goed behandeld worden.
 • Stop met roken.
 • Laat minstens één keer per jaar een oogonderzoek uitvoeren.

Hoe wordt diabetische retinopathie behandeld?

Het doel van de behandeling is de diabetische retinopathie af te remmen en zo slechtziendheid te voorkomen of te beperken. Welke behandeling nodig is, hangt af van de aard en de omvang van de schade aan het netvlies.

Wacht niet tot uw zicht achteruitgaat vooraleer een oogarts te raadplegen. Een vroegtijdige diagnose is essentieel voor een succesvolle behandeling van oogproblemen.

 1. Beginnende diabetische oogletsels kunnen gestabiliseerd worden met een laserbehandeling. Met laserlicht worden de lekkende bloedvaatjes gedicht en kan het woekeren van bloedvaatjes worden geremd. Soms is het nodig om voor de laserbehandeling een injectie met medicijnen in het oog te spuiten, waarmee de lekkage uit bloedvaten vermindert. Hierdoor neemt het vocht tijdelijk af waardoor een laserbehandeling beter effect heeft.

  Een laserbehandeling kan retinopathie niet genezen. Het kan alleen de afname van het gezichtsvermogen remmen. Afhankelijk van de aard van de afwijkingen zijn één of meerdere laserbehandelingen nodig. Aangezien de beschadiging van het netvlies door suikerziekte gedurende langere tijd kan doorgaan, kan ook aanvullende behandeling later nodig zijn.

  Afhankelijk van de uitgebreidheid van de laserbehandeling kan uw gezichtsveld beperkt worden en kan de behandeling uw gezichtsscherpte enigszins nadelig beïnvloeden. Dit is een noodzakelijk kwaad, om in de toekomst ernstiger problemen te voorkomen. 
 2. Bij een proliferatieve diabetische retinopathie met bloedingen in het glasvocht zal meestal een vitrectomie gebeuren. Dit is een delicate operatie onder de microscoop die gewoonlijk in het ziekenhuis onder narcose wordt uitgevoerd. Tijdens die heelkundige ingreep wordt het glasvocht uit de oogbol gezogen. Na de operatie zorgt het oog er zelf voor dat nieuw helder glasvocht wordt aangemaakt. Vitrectomie gaat altijd samen met een laserbehandeling. Als de lekkende vaatjes niet dicht zijn, heeft het immers geen zin om het glasvocht te vervangen. De recuperatie van het zicht is afhankelijk van de ernst van de netvlies- en de bloedvataantasting. 
 3. Lekkage van vocht in de gele vlek (diabetische maculapathie) wordt behandeld met injecties van medicatie in het oog (intravitreale injectie). Hiervoor worden meestal inhibitoren van de vasculaire endotheliale groeifactor (anti-VEGF) gebruikt, maar er zitten heel wat nieuwe veelbelovende medicijnen in de pipeline. De anti-VEGF blokkeren de groeifactor, verminderen de lekkage van vocht uit de bloedvaten en stoppen de vorming van nieuwe bloedvaten. Meestal moet de injectie meerdere keren herhaald worden.

  Soms worden ook injecties met corticosteroïden in het oog gebruikt wanneer de injecties met anti-VEGF onvoldoende effect hebben. 

zie ook artikel : Maculaire degeneratie

Bronnen
www.diabetes.be/oogproblemen
https://oogfonds.nl/oogziektes/diabetische-retinopathie/
https://med.kuleuven.be/nl/permanente-vorming/pentalfa/programma/2014-2015/screening-en-behandeling-van-diabetische-retinopathie
www.braille.be/nl/documentatie/oogaandoeningen/diabetische-retinopathie
www.oogkliniek.be/diabetische-retinopathie/
www.oogheelkunde.org/sites/www.oogheelkunde.org/files/richtlijnen/Richtlijn%20Diabetische%20retinopathie-geautoriseerde%20versie.pdf
ad


pub