ad

Pil tegen vet

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
kolf.jpg

nieuws De farmaceutische industrie ontwikkelt pillen tegen vetzucht. Eén van de benaderingen is een medicijn dat hulp biedt bij vermageren. Het eerste ( rimonabant van het bedrijf Sanofi-Aventis) wordt dit jaar ter registratie aangeboden en kan dan in 2006 of 2007 op de markt komen. Merknaam wordt Acomplia® . Marktanalisten verwachten een hype à la Prozac en miljardenomzetten. Rimonabant helpt niet alleen bij overgewicht, maar ook om van de nicotine- en wellicht alcoholverslaving af te komen. Op het Amerikaanse cardiologiecongres in Orlando, in de staat Florida, zijn vorige week de resultaten bekendgemaakt van twee jaar continu rimonabant slikken door ruim 1.500 te dikke Europeanen.

De deelnemers aan het onderzoek kregen een jaar lang een dieet met 600 kilocalorieën minder energie dan wat ze nodig hadden. Daar valt bijna iedereen van af, maar de kunst is om het verkregen lagere gewicht daarna te behouden. De ervaring leert dat mensen die afvallen na vijf jaar bijna allemaal weer op hun oude gewicht zijn en de grootste terugval zit in het eerste jaar na het vermageren. Met rimonabant bleef die terugval beperkt. Na één jaar rimonabant waren de deelnemers gemiddeld 8,6 kilo kwijt. Na het tweede jaar was daar nog 7,2 kilo van over. In het tweede jaar kregen de rimonabantslikkers er dus weer 1,4 kilo bij. De placeboslikkers waren na één jaar lijnen 4,8 kilo kwijt en kwamen in het tweede jaar 2,3 kilo aan. Zij vielen dus wel fors terug na het jaartje lijnen.

Rimonabant is een zogeheten CB1-blokker . CB1 staat voor cannabinoïde type I receptor. Het is de receptor waar de actieve stof uit marihuana aan bindt. De receptor komt voor in de hersenen en speelt dan waarschijnlijk een rol bij gevoelens van bevrediging en verzadiging. Maar de receptor komt ook elders in het lichaam voor en - zeggen de rimonabantonderzoekers - speelt een directe rol bij de vetstofwisseling.

zie ook artikel : UZA stelt veelbelovend geneesmiddel voor tegen overgewicht


bron: NCR Handelsblad

ad


pub