Alcohol en jongeren: invloed op hersenen en later alcoholgebruik

1233-tieners-alcoh-party-12-18.png

nieuws

Jong beginnen met drinken hangt samen met een grotere kans op een alcoholprobleem op latere leeftijd. Ook zijn er aanwijzingen dat alcoholconsumptie bij jongeren van invloed is op de ontwikkeling van de hersenen. Dat schrijft de Nederlandse Gezondheidsraad in een rapport over alcohol en hersenontwikkeling. 

Uit onderzoek blijkt dat alcoholconsumptie door jongeren van invloed is op alcoholgebruik op latere leeftijd. Hoe vaker jongeren drinken of hoe jonger ze beginnen met drinken, hoe hoger het risico is op het ontwikkelen van een alcoholprobleem, zoals verslaving. 

Dat alcoholconsumptie leidt tot risicovol gedrag en gezondheidsrisico’s met zich meebrengt is bekend. Jongeren zijn extra kwetsbaar. Niet alleen lopen ze sneller een alcoholvergiftiging op, ook zijn hun hersenen nog volop in ontwikkeling. Er zijn aanwijzingen dat de hersenstructuur zich afwijkend ontwikkelt bij jongeren die drinken. Zo blijkt er bij jongeren die alcohol drinken een versnelde afname van het volume van de grijze stof een abnormale en versnelde afname. Wat de betekenis daarvan is voor het functioneren van de hersenen is nog onvoldoende duidelijk. 

Op de vraag of er een verband is tussen alcoholconsumptie en verminderde cognitieve functies of slechtere schoolprestaties levert de wetenschap geen duidelijk antwoord. 

De publicatie Alcohol en hersenontwikkeling bij jongeren is te downloaden van www.gezondheidsraad.nl

Laatst bijgewerkt: december 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram