ad

Blijf je er jong uitzien met gezichtsyoga?

Laatst bijgewerkt: februari 2021
In dit artikel
Blijf je er jong uitzien met gezichtsyoga?

dossier Oefeningen voor strakke buik- en bilspieren, daarmee zijn alle fitness adepts vertrouwd. Veel vrouwen doen best wat moeite om te werken aan hun figuur en mannen pronken al eens graag met hun ‘sixpack’. Maar hoe zit het met de spieren van het gezicht? Wie denkt eraan om die te trainen? Het is belangrijk om ook daaraan voldoende tijd te spenderen want gezichtsyoga zou helpen om er wat jonger uit te zien. 
Iedereen kan het doen, je hebt er niets voor nodig en het heeft geen neveneffecten. Het kost alleen wat tijd… 

Verscherp je gezichtscontouren

f123h-gezicht-yoga-oefen-vrouw-12-18.jpg
Hoofd en nek tellen maar liefst 57 spiertjes. Als je die voldoende verstevigt en stabiel houdt, blijft de huid errond (die door die spieren wordt gedragen) eveneens op zijn plaats en wordt hij strakker. Dat is het uitgangspunt van de gezichtsyogi. Steviger spieren in het gezicht en de hals zouden ervoor zorgen dat je minder (frons)rimpels en kraaienpootjes ontwikkelt en dat de walletjes onder je ogen kleiner worden. Je kunt die spieren stimuleren en trainen door gezichtsoefeningen of -yoga te doen. 

Het is een theorie die verkondigd wordt door onder andere ‘Happy Face Yoga’ uit de Verenigde Staten, maar die door sceptici vaak wordt weggelachen. Een recente studie van enkele dermatologen aan de Northwestern University (Feinberg School of Medicine) bij 20 vrouwen tussen de 40 en 65 jaar toont echter aan dat dergelijke gezichtsyoga wel eens zou kunnen werken in de strijd tegen gezichtsveroudering…  op voorwaarde dat je er voldoende (lees ‘veel’) tijd in wilt investeren. De eerste twee maanden elke dag een half uur, de volgende drie maanden om de twee dagen een half uur. 
De resultaten zijn uiteraard persoonsgebonden en worden ook beïnvloed door de levensstijl, de erfelijke aanleg en de weersomstandigheden (blootstelling aan wind en zon) waarin de persoon in kwestie leeft. 

Volgens de studie hadden de testpersonen de meeste vooruitgang geboekt op het vlak van hun kaakspieren die voller en groter geworden waren. Dat bood wat tegengewicht aan het verzwakte huid- en vetweefsel in hun gezicht, waardoor ze er iets jonger gingen uitzien. Je kunt het min of meer vergelijken met een verrimpelde strandbal die tot een gladde bol wordt opgeblazen.

De kaaklift is dus de oefening die het meest loont qua resultaat, maar volgens ‘Happy Face Yoga’ kan je in totaal 32 verschillende oefeningen doen om je huid wat strakker te maken en rimpeltjes of lijntjes wat te vervagen! Sommige versterken de grote spier (obicularis oculi) rond je oog, andere soigneren de lachspier (zygomaticus major) die het gezicht soms met kuiltjes opzadelt. 
Hieronder laten we je kennismaken met de eerste twee. Ga zeker niet zelf experimenteren met grimassen trekken want dat kan net het tegenovergestelde effect hebben en je gezichtsspieren op de verkeerde manier laten werken. 

Lift zelf je kaken

Om je kaakspieren te versterken moet je de kaaklift doen. Dit gaat als volgt:
  • Doe je mond zo wijd open als je kan (vorm een hele grote O) en trek je bovenlip over je boventanden;
  • Breng je gezicht in een lachpositie om de kaakspieren goed te voelen;
  • Leg je wijsvingers horizontaal op de bovenkant van je kaakspieren (net onder je ogen) en ontspan je kaakspieren dan door ze weer naar beneden te drukken;
  • Lach opnieuw om je kaken op te trekken en te spannen. Je moet de spier onder je vinger voelen opspannen. 
  • Doe die push-up van je kaakspieren tien keer en blijf bij de laatste keer 20 seconden in de opgespannen positie.
Als je het goed gedaan hebt, zullen je kaakspieren stijf zijn, net zoals je andere spieren wanneer die een intensieve oefening doen.

Weg met die wallen

Met deze oefening verminder je de wallen rond je ogen en maak je je onderste oogleden steviger waardoor je ogen groter worden.
  • We starten in dezelfde positie: mond wijd open, bovenlip over de tanden en in lachpositie.
  • Frons je ogen terwijl je je onderste oogleden optrekt. 
  • Zet drie vingertoppen (in verticale positie) net onder je onderste oogleden (helemaal bovenaan je kaken) en druk ze stevig aan. 
  • Laat ze een beetje naar beneden glijden en probeer ondertussen je ogen te sluiten. Trek ondertussen je onderste oogleden op. Je moet de druk voelen. 
  • Ontspan de oogleden en doe je ogen weer open. Doe die oefening tien keer.

Lees ook: Yoga is goed voor lichaam en geest

Zie ook https://www.youtube.com/watch?v=JoNeuAloVlU

Werkt het echt?

Sommige dermatologen blijven sceptisch over de verjongende effecten van gezichtsyoga, ook na de bevindingen en conclusies van het onderzoeksteam van Northwestern University. Een van de argumenten daarbij is dat de gezichtshuid van de testpersonen na vijf maanden oefeningen niet beter scoorde in de 'Merz-Carruthers Facial Aging Photoscales'. Dat is een graadmeter die de rimpels, kraaienpootjes en (frons)lijntjes meet en de gezichtsveroudering aangeeft. 
Berend van der Lei, Hoogleraar cosmetische chirurgie aan het Universitair Medisch Centrum in Groningen, ondersteunt evenmin de theorie dat sterkere gezichtsspieren een gezicht jonger doen lijken. Volgens hem zijn vooral huidaftakeling, vetverlies in het gezicht en algemene verzwakking van het gelaat verantwoordelijk voor het feit dat we er ouder gaan uitzien. Niet de verslappende spieren. Sommige rimpels ontstaan zelfs door veel te lachen, dixit van der Lei. 

Besluit
Er zijn believers en non believers wat de effecten van gezichtsyoga betreft. 
Hoe dan ook: baat het niet, het zal zeker niet schaden.

Bronnen:
www.nbcnews.com
https://jamanetwork.com


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub