Kleurstoffen toch invloed op gedrag kinderen?

Laatst bijgewerkt: May 2005
lopen-kinderen.jpg

nieuws Bijna alle kinderen - hyperactief of niet - blijken gevoelig voor kunstmatige kleurstoffen en bepaalde conserveermiddelen, zeggen Britse onderzoekers.
277 kinderen beneden drie jaar van het Isle of Wight deden mee aan het onderzoek, de helft van hen hyperactief, de andere helft niet. Ze kregen een week lang geen kleur- en conserveermiddelen. De tweede en vierde week kregen de peuters dagelijks een drankje, dat de ene week uit placebo bestond en de andere week uit een drankje met kunstmatige kleurstoffen en het conserveermiddel natriumbenzoaat.
In de week van het verrijkte drankje noteerden praktisch alle ouders meer zenuwachtige bewegingen, spraakzaamheid, rusteloosheid en concentratieproblemen. Zowel bij de hyperactieve als bij de gewone kinderen.

Opvallend was ook dat veel kinderen in de week met verrijkte drankjes, meer last hadden van een verstopte neus of een loopneus. Er bleek echter geen sprake te zijn van een allergische reactie. De onderzoekers vermoeden dat de kleurstoffen en conserveermiddelen een directe invloed hebben op de neus. Hierdoor kunnen de kinderen moeilijker ademhalen en minder goed slapen, waardoor concentratie- en andere problemen ontstaan.

zie ook artikel : Additieven en ADHD

bron: Archives of Disease in Childhood, vol. 89 p. 506-511 (juni 2004).
verschenen op : 10/05/2005 , bijgewerkt op 08/05/2005

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt