Infantile Spasms Awareness Week

Laatst bijgewerkt: november 2018
123h-infant-spasm-epilep-syndrwest-12-18.jpg

nieuws

Wat zijn infantiele spasmen en is het gevaarlijk?

Infantiele spasmen, ook wel syndroom van West genoemd, is een zeldzame maar ernstige vorm van epilepsie die voorkomt bij kinderen jonger dan 2 jaar. De gemiddelde beginleeftijd is 4 maanden, maar hij kan variëren van 1 maand tot 2 jaar. Ongeveer 1 op 2000 kinderen wordt erdoor getroffen. Infantiele spasmen verstoren de hersenactiviteit en hebben een ernstige impact op de ontwikkeling van het kind en kunnen uiteindelijk leiden tot een verstandelijke beperking. 
Een snelle diagnose heeft een groot effect op de verdere ontwikkeling van het kind.

Welke tekenen kunnen wijzen op infantiele spasmen?

Ouders, maar ook zorgverstrekkers, herkennen de zeldzame aandoening vaak niet meteen. Infantiele spasmen worden vaak verward met reflux, krampen en normale schrikbewegingen. Die foute inschatting kan ertoe leiden dat er weken tot maanden vertraging zit tussen de eerste vaststelling en de uiteindelijke diagnose en behandeling. Daardoor vergroot de kans op een verstoorde ontwikkeling.

Volgende symptomen kunnen wijzen op infantiele spasmen:
  • De baby onderbreekt plots zijn gedrag.
  • Het hoofd buigt voorwaarts.
  • Armen, benen en romp verkrampen heel kort en trekken meestal voorwaarts samen.
  • Soms draaien de ogen weg.
  • Het kind voelt zich vlak na de aanval oncomfortabel (huilen, jammeren …).

De spasmen, ook wel salaamkrampen genoemd, komen meestal voor in reeksen die 20 tot 50 seconden duren. Bij sommige kinderen zijn de symptomen heel subtiel, soms niet meer dan kleine knikjes met het hoofd.
Tussen de spasmen door zijn de meeste kinderen gewoon alert. Meestal komen salaamkrampen elke dag voor, vaak tijdens of net na het wakker worden.

Bekijk hier een video hoe infantiele spasmen eruit kunnen zien

Wat te doen bij vermoeden van infantiele spasmen?

  • Raadpleeg zo snel mogelijk een (kinder)arts.
  • Houd er rekening mee dat een gemiddelde kinderarts slechts 1 à 2 keer in zijn carrière te maken krijgt met infantiele spasmen. Bij huisartsen is dit nog minder.
  • Maak een filmpje van het zorgwekkende gedrag en leg het voor aan de arts.
  • Benadruk tegenover de arts het vermoeden van infantiele spasmen. Als de arts uw bezorgdheid deelt, kan hij u in contact brengen met een kinderneuroloog.
  • De kinderneuroloog zal uw baby onderzoeken en een hersenfilmpje (EEG) maken. Hierop moeten typische afwijkingen te zien zijn die hypsaritmie worden genoemd.

Behandeling

Infantiele spasmen zijn niet te genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de symptomen, meestal met bepaalde medicijnen. Hoe vroeger met de behandeling gestart wordt, hoe beter de resultaten. Soms kan een operatie aan de hersenen gedaan worden.
Kinderen waarbij de epilepsie-aanvallen kunnen gestopt worden, zullen meestal een normale ontwikkeling kennen. Mogelijk ondervinden ze later wel leerproblemen en hebben ze ook een verhoogde kans op een andere vorm van epilepsie. 
Bij ongeveer de helft van de kinderen lukt het niet om de epilepsie-aanvallen onder controle te krijgen. Die kinderen zullen wellicht een blijvende ontwikkelingsachterstand oplopen. 

Meer lezen:
http://infantielespasmen.be

zie ook artikel : Infantiele spasmen: een zeldzame vorm van epilepsie bij baby's


pub