Nieuwe behandeling diabetes type 2 voorkomt mogelijk insuline spuiten

Laatst bijgewerkt: december 2018
123-txt-diabetes-type2-11-18.png

nieuws

Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben een nieuwe behandeling ontdekt voor patiënten met diabetes type 2. Dankzij deze behandeling hoeven ze pas veel later of helemaal geen insuline meer te spuiten. 

De onderzoekers plaatsten bij vijftig patiënten met diabetes type 2 een ballon in de twaalfvingerige darm. In de ballon zat heet water dat het slijmvlies in de dunne darm wegschroeide. Na enkele weken groeide nieuw slijmvlies terug, verbeterde de bloedsuikerspiegel en was geen insuline-injectie nodig. Bij 90 procent van de deelnemers was de ziekte na een jaar nog steeds stabiel. 

Op basis van deze bevindingen concluderen de onderzoekers dat de behandeling effectief lijkt bij patiënten met diabetes type 2 die ondanks medicatiegebruik nog onvoldoende goede bloedsuikerwaardes hebben. In de huidige praktijk is de volgende stap bij het behandelen van deze patiënten vaak het spuiten van insuline. De onderzoekers stellen daarom dat door deze behandeling het gebruik van insuline kan worden uitgesteld of misschien wel worden voorkomen.
De resultaten werden recent gepubliceerd op een wetenschappelijk congres. Voor deze nieuwe methode op grotere schaal kan gebruikt worden, is evenwel nog meer onderzoek bij veel meer patiënten nodig. 

Bron
http://www.professionalabstracts.com/ueg2018/iplanner/#/presentation/2332
http://doktermedia.nl/reviews/endocrinologie/2018/10/28/nieuwe-behandeling-biedt-hoop-aan-diabetespatienten/
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram