Waarom verdragen sommige mensen na een obesitasoperatie geen melkproducten meer?

Laatst bijgewerkt: november 2018
123h-lactosevrij-allerg-zuivel-11-18.jpg

nieuws

Na een gastric bypass wordt koemelk vaak minder goed verdragen. Er ontstaan klachten als krampen, winderigheid, opgeblazen gevoel, buikpijn, diarree. Vermoedelijk heeft dit te maken met de melksuiker (lactose), want lactose-arme melk wordt meestal beter verdragen. 
In dit geval dient u alle melkproducten te vervangen door soja- of lactose-arme producten. Vloeibare en zeker gewone, gesuikerde melkproducten kunt u dan beter vermijden. 

Volgende producten kunt u wel eten:
  • zure, ongesuikerde producten (yoghurt, karnemelk, platte kaas)
  • harde, Hollandse kaassoorten (bij voorkeur mager)

Melk- en melkproducten leveren belangrijke voedingsstoffen zoals eiwit, calcium en vitamine B2. Wanneer deze producten zomaar uit de voeding worden weggelaten, kan dit leiden tot tekorten. Als vervanging kan lactosevrij gemaakte koemelk gebruikt worden. Deze melk is kant-en-klaar verkrijgbaar in de supermarkt, bijvoorbeeld Zero lactose (Valio), Lactose-arme melk (Campina), Lactodiet (Inex), Lactose-arme melk van huismerken.

Ook is het mogelijk om koemelkvervangende producten te gebruiken zoals sojaproducten. Een aantal merken is qua eiwit, calcium en soms ook vitamine B2 gelijkwaardig gemaakt aan koemelk. Of de sojamelk verrijkt is met calcium en vitamine B2, staat op de verpakking vermeld. Rijstmelk is eveneens lactosevrij, maar is vanwege de hoeveelheid eiwit en vitamine B2 géén volwaardige melkvervanger.
Deze melksoorten hebben vaak ook yoghurt en pudding in hun gamma. 

Let op voor de toegevoegde suikers. Bereid daarom zelf pudding met toegelaten zoetstoffen (Canderel, Tagatesse, Stevia...). 


pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt