Gezondheidswebsites niet altijd betrouwbaar

nieuws Twee Engelse onderzoekers analyseerden 32 alternatieve (Engelstalige) websites die populair zijn onder kankerpatiënten. Bij elkaar bespraken de sites 118 remedies met onbewezen werking, zoals maretak en haaienkraakbeen, plus nog eens 59 al even twijfelachtige preventieve middelen. Drie sites (Heall.com, HealthWorld Online en Worldwidehealthcenter.net) raden de patiënten zelfs af om een beroep te doen op chemotherapie en bestraling. Eén site gaat zo ver om de patiënt aan te raden de dokter te negeren.
Uit recent Europees onderzoek blijkt dat 55 procent van alle internetters wel eens medische informatie van het web haalt. Gevraagd naar waar men de belangrijkste gezondheidsinformatie vandaan haalt, antwoordde slechts 3,5 procent van de Europeanen met 'internet'. 45 Procent vertrouwt in eerste instantie op de informatie van arts en apotheker; 20 procent ziet de televisie als de belangrijkste informatiebron en nog eens 15 procent vertrouwt op het gedrukte woord uit boeken en kranten.
De Britse onderzoekers raden patiënten aan hun gezond verstand te gebruiken.

bron: Annals of Oncology, Vol. 15, 733-742 (2004).

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram